Skip to main content

Soalan
Lazim

Hubungi
Kami

Maklum Balas
& Aduan

Peta
Laman

Teknologi MARDI

Halaman 6 dari 9: Halaman 6


Teknologi Sains & Teknologi Makanan
  • MAKANAN KESIHATAN UMUM
    JUST GREAT

    Merupakan minuman berfungsi yang dihasilkan daripada campuran buah-buahan tropika dan madu berkualiti tinggi. Penghasilan produk ini menggunakan teknologi enzim untuk memastikan kandungan asid fenolik bebas yang tinggi.
     

    CELLCODE

    Produk Cellcode diformulasi berasaskan limau kasturi yang kaya dengan phloretin-G, vitexin rhamnoside dan asid ferulik iaitu sebatian antioksida yang meningkatkan tahap kesihatan bercirikan antihipertensi, antiiskemia dan kardiotonik.

     
    COCOS EMULSION

    Cocos emulsion adalah produk minuman minyak kelapa dara (VCO) dalam bentuk emulsi. Ia kaya dengan VCO yang mengandungi Medium-chain Fatty Acids (MCFAs) yang tinggi dan sesuai dijadikan produk suplemen untuk menguatkan imun badan.
     
    MINUMAN PEGAGA

    Minuman pegaga merupakan produk sedia diminum yang mempunyai kandungan antioksida yang tinggi. Minuman ini dibangunkan dalam empat jenis produk iaitu minuman pegaga, minuman pegaga halia, minuman pegaga madu dan minuman pegaga madu halia.

     
    ROTI KOMPOSIT KONVENIEN BERNUTRISI ANTOSIANIN DARIPADA UBI KELEDEK ANGGUN

    Mengandungi nutrisi antosianin dengan menggunakan ubi keledek tempatan.


  • MAKANAN KESIHATAN UNTUK ATLET
    BROM UP

    Brom Up adalah produk yang dibangunkan berasaskan buah nanas MD2. Produk ini mampu menurunkan kadar pembengkakan kaki ke aras normal seperti dadah komersial. 
     
    BAR ENDURAN

    Bar Enduran adalah produk yang diformulasi daripada gabungan madu, ubi keledek dan buah fig. Keistimewaan bar ini berbanding dengan produk gel tenaga adalah kemampuannya untuk membekalkan tenaga secara berterusan tanpa lonjakan gula.

     
    KANDI BERTENAGA TINGGI

    Kandi Bertenaga Tinggi dihasilkan melalui gabungan madu, ubi keledek, dan roselle. Kandi ini mampu memberikan lonjakan tenaga segera iaitu seawal 30 minit selepas makan.
  • MAKANAN KESIHATAN UNTUK WARGA TUA
    BIJIRIN PADAT NUTRISI

    Teknologi bijirin padat nutrisi daripada buah-buahan tempatan (pisang, betik dan nanas) dan beras perang dibangunkan untuk memenuhi keperluan pemakanan golongan warga tua.
     
    KOPI PEGAGA

    Kopi pegaga pula merupakan salah satu minuman sihat alternatif untuk penjagaan kesihatan warga tua.

     
    SERBUK PRACAMPURAN PUDING JELI

    Sup campuran sedia dimakan untuk kesihatan warga tua dihasilkan daripada keledek oren, cendawan tiram kelabu, bayam dan diperkaya dengan ekstrak pegaga.
     
    PRO BAR: BAR NUTRISI

    Snek sihat dengan tekstur sesuai untuk warga emas. Kaya dengan kalsium, magnesium, protein dan creatine untuk tulang kuat, otot sihat, dan pencernaan lancar.


     
    SUP CAMPURAN UBIAN, SAYURAN DAN SERBUK EKSTRAK PEGAGA (NUTRISOUP)

    Produk ini unik kerana dihasilkan daripada sumber ubian dan sayuran iaitu keledek oren, cendawan, bayam dan ekstrak pegaga. Ianya sesuai untuk warga emas kerana mengandungi triterpenoids untuk meningkatkan fungsi kognitif dan ketenangan minda.



  • MAKANAN KESIHATAN UNTUK KANAK-KANAK
    SOFT CANDY BUAH-BUAHAN

    Soft candy buah-buahan yang dibangunkan berasaskan buah nanas dan limau kasturi ini mengandungi vitamin C (202.35 mg/100 g) dan antioksida yang tinggi.
     
    BIJIRIN BUAH-BUAHAN

    Merupakan produk pracampuran makanan komposit untuk bayi (>9 bulan) yang berasaskan buah-buahan iaitu pisang, mangga, jambu batu merah jambu, susu tepung, vitamin dan mineral.
  • PRODUK ANTIHIPERKOLESTEROLEMIK
    MINIMAN KUINI DAN CERI TERENGGANU DIFERMENTASI

    Produk minuman berasaskan kuini dan ceri Terengganu dihasilkan melalui proses fermentasi menggunakan konsortium strain kombucha.


     
    LYCO-D: MINUMAN KAYA LIKOPEN

    Minuman kaya likopen diformulasi daripada buah tembikai. Minuman ini mampu meningkatkan fungsi ginjal yang mana kandungan urea dalam darah adalah rendah.

     
    SERBUK PRACAMPURAN SMOOTHIES BOTANI

    Serbuk pracampuran smoothies botani merupakan inovasi produk pracampuran yang dibangunkan daripada sumber ubian dan sayuran tempatan serta mengandungi antosianin dan fitosterol.
  • PRODUK ANTIPENUAAN
    GLOW D

    Glow D merupakan nektar yang kaya dengan antioksida melalui gabungan roselle dan buah pitaya yang kaya dengan antosianin dan betasianin.
     
    MYCOSKIN

    Produk Mycoskin yang mengandungi ekstrak Schizophyllum commune (cendawan kukur) mempunyai ciri antioksida, antipenuaan dan antipigmentasi.
  • MAKANAN KONVENIEN
    KEROPOK LEKOR LEMBUT

    Berbeza dengan keropok lekor tradisional, keropok lekor yang dihasilkan oleh MARDI mempunyai tekstur yang lebih lembut dan banyak rasa ikan.

     
    KEROPOK IKAN EMPAT SEGI

    Teknologi yang boleh memaksimumkan ruang pembungkusan keropok ikan. Formulasi dan bentuk dapat mengurangkan peratusan kepingan yang pecah.

     
    TAUHU IKAN PATIN

    Teknologi tauhu ikan patin telah berjaya diformulasikan dengan gabungan isi ikan patin, kanji terubah suai dan campuran hasilan kacang soya yang memberikan tekstur yang lembut dan kenyal.
     


    KIUB ASAM PEDAS

    Kiub asam pedas adalah kiub konvenien yang memudahkan penyediaan kuah asam pedas. Kuah asam pedas air dapat disediakan dalam masa 10 – 15 minit sahaja selepas protein dimasukkan ke dalam air yang mendidih.

     
    MINUMAN AIR KELAPA TUA DIFERMANTASI

    Produk yang dihasilkan ini sesuai untuk kesihatan umum di pelbagai peringkat umur termasuk atlet atau ahli sukan kerana berciri minuman isotonik.

     
    DAGING SALAI TEKNOLOGI HPP

    Selamat dimakan tanpa dimasak. Jangka hayat sehingga enam minggu pada sejuk dingin.
Halaman 7
Page