Skip to main content

Soalan
Lazim

Hubungi
Kami

Maklum Balas
& Aduan

Peta
Laman

Perlesenan

Info

Teknologi Dikomersial

TEKNOLOGI KOMERSIAL

No.  Teknologi / Tajuk Projek Syarikat Pegawai Terlibat
1 Consultation On Production Of PKFeed For Poultry Fawille PLT Pn. Nur Shakira Sahat
013 759 0786
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
2 Consultation On Lanscape Garden In New Residental Area Using A Multispecies Bandar Eco-Setia Sdn. Bhd. En. Shaipul Iswandy
017 264 4989
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
3 Consultation On Develop Lanscape Garden In New Residental Area Using ARUNDINA Suria Orchid Bandar Eco-Setia Sdn. Bhd. En. Shaipul Iswandy
017 264 4989
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
4 LED Light Special Formulated For High Yielding And fast Growth For Lettuce Impressive Edge Sdn. Bhd. Pn. Peggy Tan
012-225 9087
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
5 In-Field Sago Log Transporter Craun Research Sdn Bhhd 082 446 489
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
6 Formulation Of Nutrima Cellcode Buminiche Sdn. Bhd En. Mohd Nor Azizi
011 2856 2807
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
7 Eonature Natural And Safe Edible Coating Industri Az-Zahrah Pn. Fakhriyah
019 397 9453
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
8 Production And Modification Of Khazra Nanofertilizers KPG Resources Sdn Bhd En. Busu Abd Ghani
019 915 0288
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
9 Pelan Tindakan (Blueprint) Industri Kelapa Negara  Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani En. Muhammad Ammar Bin Abdullah
018-4640693
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
10 Consultation On Industry Outlook Of Village Chicken In Malaysia Malaysian Kuwaiti Investment Co. Sdn Bhd 03 2698 2077
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
11 Formulation Of Square Fish Crackers And Drying Tray For Producing Crackers
(Keropok 4 Segi) 
Pozi Food Services Pozi Hassan
019 953 6160
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
12 Crown Leaf Budding MD2 Pineapple Planting Materials National Rubber Smallholder Cooperative Berhad (NARSCO) En. Adli
011 3125 5539
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
13 Frozen Soft Fish Keropok Lekor Rara Excellent Resources Pn. Rahmah
016 314 9769
012 225 9099
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
14 Frozen Soft Fish, Prawn And Squid Keropok Lekor Ahsannajah Solutions En. Kamaruzzaman Saujud
012 312 3340
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
15 MARDI NFixer Fertilizer Arif Efektif Sdn Bhd En. Wan Azha Wan Mustapha 
013 995 0089
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
16 Consultation On Development of Landscape Garden in New Residential Area Using Arundina Suria Orchid Bandar Eco-Setia Sdn. Bhd. Shaipul Iswandy
017 264 4989
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
17 Frozen Soft Fish And Mushroom Fish Keropok Lekor Fas Food & Frozen En. Saidi
019 790 5600
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
18 Production of Rice Varieties MR220-CL1 and MR220-CL2 Plus Onduty Clearfield Rice Production System BASF (M) Sdn Bhd En. Nazmi Ahmad Zawawi
019 511 5130
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
19 Aquaponic System - Urbankit TMEH Marketing Sdn. Bhd. Puan Nor Nashrina
017-283 8378
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
20 MD2 Pineapple Crown Leaf Budding Propagation Technique MARDI Corporation Sdn Bhd En. Che Azwan Che Azman
014 668 8387
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
21 IBG Paddy Bio Fertilizer IBG Manufacturing Sdn Bhd En. Eng Han Seng
017 885 4814
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
22 Process For Producing Black Ginger Plantlets (Kaempheria Plantlets) Via Tissue Cilture Proaktif Berkat Restu Sdn Bhd En. Rusli Che Rose
019 311 4597
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
23 Multi Virus Biopesticide Asian Perlite Industries Sdn Bhd En. Shawn
017 318 0818
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
24 MARDI Nanosense Antibiotic Biogenes Technoligies Sdn Bhd En. Tang
012 665 6360
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
25 Consultation On MARDI Fragrant Rice MARDI Wangi 76 (MRQ76)  FGV Integrated Farming Holdings Sdn Bhb Pn. Nur Syamimi
019 236 1923
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
26 Greenkit And Self-Watering Containers  MARDI Corporation Sdn Bhd  Pn Amizah Mohd Razali
019 343 8704
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
27 Fermented Kuini Baverage Citra Kesom Sdn Bhd  Cik Nor Aziaty Ahmad
019 240 7769
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
28 Drying System For Production Of High Quality Honey Wanse Engineering & Supplies Sdn Bhd En. Wan Izzul
010 203 1215
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
29 Fermented Ceri Terengganu baverage Wetrade Resources En. Izuan Abd Rahim
010 360 5715
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
30 Trademark My Bee Saviour Persatuan Penyelamat Lebah malaysia Dr. Mohd Norowi Hamid
012 295 2341
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
31 Terung Asam Drink Rich In Hydroxycinnamic Acids For Body Weight Management
(Terungold) 
Superfood Biotech Sdn Bhd En. Zahin Ilman
013 995 0089
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
32 Transgenic Rice Seed Featuring Herbicide Resistance Of Glyphosate Zen Cropscience Sdn Bhd Mr Lee Kim Chai
012 310 0715
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
33 Specialty Paddy Variety MRQ103 Padi Pukal Parit 7 (Sekincan) Sdn Bhd En Rizal
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
012 326 0018
34 Topical Anti-Aging And Anti- Pigmentation Products Based On Schizophyllum Commune (Split Gill Mushroom/ Cendawan Kukur) Dinar Biotech Sdn. Bhd.  En. Fikri Dinar
012 322 1332
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
35 Asam Pedas Cube Tajria Food Sdn Bhd Datin Khairiah Khalid
012 290 2954
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
36 Mushroom Patty Produced From Grey Oyster Mushroom Xinn Ventures Sdn Bhd En. Raja Azhar
012 287 2722
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
37 CA Formulation (CAMOB) Treatment For Plant CA  Defiency Syndromes SMS Ventures Holding Sdn. Bhd En. Syakur
013 308 8889
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
38 Fertigation Fertilizer Formulation To Increase Ginger Rhizome Production Tamara Nanoetech (M) Sdn Bhd En. Syakur
013 308 8889
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
39 Fermented Mature Coconut Water As A Health Drink JW & ZTEX Global Food PLT En. Jalaludin Sukor
016 668 6919
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
40 Patin Fish Curd JPRO Empire Sdn Bhd Pn. Juwita Abdul Aziz
010 777 7303
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
41 Carbo-Gi Application For Non-Food Crop (Napier &Guinea Grass) And Food Crop (Sweet Corn, Groundnut & Spinach) Mitron Group Sdn Bhd Dr. Ahmad Rusydi bin Mohamad
012-6671102
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
42 Application Of Multiple Ovulation and Emryo Transfer (MOET) Technology In Smallholder's Farm Located at PT 19550, Sungai Bakau Off Jalan Batu Arang, Rawang NAHA BREEDERS En. Naharizan Bin Abdul Rahim
019 943 9926
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
43 Sweet Potato Fertilizer Formulation For Fertigation Planting Yanora Sdn Bhd En. Hasrul Bin Md Yamin
018 274 4173
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
44 Glow D : Natural Antioxidant-Rich Mixed Fruit Nectar Technology PFI Worldwide Sdn Bhd Dr. Fatimah Sham Abdullah
016 309 3333
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
45 Production Of Silage Machine (Otosil, Otosil Plus And Silagr bagging machine Choon Heng Engineering Company En. Tan Hock Fatt
019 773 8960
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
46 Nitrohumic Acid (NHA) and NHA Derivative Based Products Consolidated Fertiliser Corporation Sdn. Bhd. En. Mohamad Faril Idzuan Bin
Mohamad Yusof
017 747 8477
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
47 Organo Plus Designer Fertilizer Consolidated Fertiliser Corporation Sdn. Bhd.
48 Modified Coconut Oils With Broad Antimicrobial Spectrum  Biotropics Malaysia Berhad Pn. Azreena Abbas
019 226 0841
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
49 Production Of MD2 Pineapple Seedlings Via Tissue Culture System  Bousted Life Science Research Sdn Bhd Pn. Nik Farhana Nadiah Nik Mustapha
Pengurus Penyelidikan
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
013-6011060

Baca selanjutnya: Perlesenan

  • Last updated on .
  • Hits: 5033

Harta Intelek

Info

Harta Intelek

  • IP Polisi

  • Status IP

    No. Serial No./
    Filing No./
    Certificate No. 
    Intellectual Property Inventors/
    Assignee
    Disclosure Date
    1 TS 2023/01/143 Penghasilan Filem Boleh Dimakan Daripada Kanji Dan Kitosan Menggunakan Teknik Penyemperitan (Extrusion) Noor Zainah Adzaly  2023
    2 CR 2023/02/106/
    LY2023W04413/
    CRLY2023W04413
    PEMBANGUNAN FILEM BERWARNA BOLEH DIMAKAN DARIPADA SUMBER SEMULAJADI
    Pembangunan Filem Boleh Dimakan Daripada Sumber Semulajadi 
    Khairol Nadia Abd Halim 2023
    3 CR 2023/03/107/
    LY2023W04415/
    CRLY2023W04415
    SAMBAL NANGKA
    Teknologi Penghasilan Nangka Sambal
    Dr. Koh Soo Peng  2023
    4 TS 2023/04/141 Softcandy Daripada Buah-Buahan Untuk Kanak-kanak  Dr. Aida Hamimi Ibrahim  2023
    5 TS 2023/05/144 Teknik Baru Dalam Penghasilan Liberica Kopi Spesialiti Dr. Koh Soo Peng  2023
    6 PT 2023/06/095/
    PI2023006056
    AN AFLATOXIN DETECTION SYSTEM
    Pengesanan Pantas Aflatoxin Pada Jagung Bijian Dengan Peranti Biosensor Mudah Alih IoT
    Dr. Nur Azura Mohd Said  2023
    7 TS 2023/07/145 Panel Diagnostik Padi Untuk Pengesahan Ketulenan Benih  Mohd Shahril Firdaus Ab Razak 2023
    8 CR 2023/08/108 Pakej Pembajaan Hasil Tinggi Varieti Padi Hibrid Baharu Muhammad Naim Fadzli Abd Rani  2023
    9 CR 2023/09/109/
    LY2023W04412/
    CRLY2023W04412
    S.O.P TEKNOLOGI PENGHASILAN JERKI DAGING BERTEKSTUR LEMBUT DAN KURANG LIAT
    Jerki Daging Berstruktur Lembut dan Kurang Liat
    Mohd Nazri Mohd Zafar  2023
    10 TS 2023/10/146 Multigen Chip Trait Kualiti dan Ketahanan Abiotik Padi Mohd Shahril Firdaus Ab Razak  2023
    11 CR 2023/11/110 SOP Pemeliharaan Secara Massa Agen Kawalan Biologi bagi Kawalan Serangga Perosak Utama Tanaman Saiful Zaimi Jamil 2023
    12 TS 2023/12/147 Proses Penghasilan Teh Tinggi GABA Dr. Azlina Mohd Danial 2023
    13 CR 2023/13/111 Teknologi Sedia Dihidang Makanan Malaysia Sabeetha Sarmin  2023
    14 CR 2023/14/112 Teknologi Pek Makanan Konvenien Makanan Malaysia (Nasi Lemak, Roti Canai, Char Kuetiau, Sate Ayam dan Teh Tarik) Sabeetha Sarmin 2023
    15 TS 2023/15/148 Teknologi Penghasilan Antibodi Poliklonal Terhadap Penyakit Tanaman Pathogen Makanan dan Kontaminasi Pertanian Dr. Nur Azura Mohd Said 2023
    16 TS 2023/16/149 Sistem Kawalan Biologi Kumbang Palma Merah (RPW) Menggunakan Formulasi Nano-emulsi Kulat Metarhizium dan Perangkap Berferomon Baharu di Kawasan Penanaman Kelapa Dr. Mazidah Mat  2023
    17 TS 2023/17/150 Bahan Penarik Alternatif (ethyl acetate) Bagi Kawalan Kumbang Palma (RPW) Wan Khairul Anuar Wan Ali  2023
    18 TS 2023/18/151 Teknologi Minuman Kaya Likopen Mohamed Nazim Anvarali  2023
    19 PVP 2023/19/058/
    PVBT 025/23
    Klon Baharu Kopi Liberica Berhasil Tinggi (MKL8) Noor Syahira Nasarudin (60), Mohd Noh Yusof (40) 2023
    20 PVP 2023/20/059/
    PVBT 026/23
    Klon Baharu Kopi Liberica Berhasil Tinggi (MKL9) Noor Syahira Nasarudin (60), Mohd Noh Yusof (40) 2023
    21 PVP 2023/21/060/
    PVBT 027/23
    Klon Baharu Kopi Liberica Berhasil Tinggi (MKL10) Noor Syahira Nasarudin (60), Mohd Noh Yusof (40) 2023
    22 CR 2023/22/113 Pengesanan Pantas Aflatoxin Pada Jagung Bijian Dengan Peranti Biosensor Mudah Alih IoT Dr. Nur Azura Mohd Said  2023
    23 CR 2023/23/114 Sistem Kawalan Biologi Kumbang Palma Merah (RPW) Menggunakan Formulasi Nano-emulsi Kulat Metarhizium dan Perangkap Berferomon Baharu di Kawasan Penanaman Kelapa Dr. Mazidah Mat Bahari  2023
    24 CR 2023/24/115 Pakej Mekanisasi Pengeluaran Nanas di Tanah Gambut Rohazrin Abdul Rani  2023
    25 CR 2023/25/116 Teknologi Penyejukbekuan Kriogenik Nangka Dalam Bentuk Sebiji Nur Azlin Razali  2023
    26 TM 2023/26/041 Teknologi Minuman Kaya Likopen Mohamed Nazim Anvarali  2023
    27 PVP 2023/28/061 Varieti Berpotensi Untuk Kawasan Tadahan Hujan (MR326) Dr. Elixon Sunian  2023
    28 PVP 2023/29/062 Varieti Berpotensi Untuk Kawasan Tadahan Hujan (MR331) Dr. Elixon Sunian  2023
    29 CR 2023/31/118 Sistem Pembersihan dan Penggredan Tembikai Dr. Zainun Mohd Shafie 2023
    30 CR 2023/32/119 Pembangunan Varieti Padi Hibrid Baharu MARDI – HY0046H  Muhammad Naim Fadzli Abd Rani  2023
    31 CR 2023/33/120 Sistem Vertiplanter Automasi Sakinah Idris  2023
    32 CR 2023/34/121 Kaedah Pembangunan Koloni Induk dan Koloni Sokongan Elit Bagi Menyokong Penghasilan Koloni Baru di Lapangan Dr. Mohd Fahimee Jaapar  2023
    33 CR 2023/35/122 SOP Penghasilan Beras Rebus Dr. Asfaliza Ramli  2023
    34 TS 2023/36/152 Minuman Kelapa Muda Berkarbonat

    Penambahbaikan Jangka Hayat Produk Minuman Kelapa Muda Berkarbonat Melalui Kaedah Rawatan Microfiltration
    Nur Farah Hani Muhamad  2023
    35 TS 2023/37/153 Teknologi Penghasilan Minuman Air Santan Berperisa Mohd Izwan Mohd Lazim  2023
    36 TS 2022/01/129 Nano-Emulsi Bagi Rawatan Awal Penyakit Bawaan Biji Benih Padi Dr. Noor Azlina Masdor 2022
    37 PT 2022/02/092/
    PI2022006787
    A LATERAL FLOW IMMUNOASSAY TEST STRIP AND A METHOD OF PRODUCING THE SAME FOR DETECTING RICE PATHOGEN
    Kit Pengesan LFIA Bagi Penyakit Padi Hawar Daun Bakteria (BLB), Jalur Daun Bakteria (BLS) dan Karah (Blast)
    Mohd Afendy Abdul Talib  2022
    38 PT 2022/03/093/
    PI2022004518
    A SAGO TRUNK GRATING DEVICE AND METHOD THEREOF
    Mesin Pemarut Batang Sagu 
    Wan Mohd Fariz Wan Azman  2022
    39 CR 2022/04/086/
    LY2022W02986/
    CRLY2022W02986
    MANUAL TEKNOLOGI PENGELUARAN CILI SECARA ORGANIK
    Pakej Teknologi Pengeluaran Sayuran Berbuah (Cili) Secara Organik Dan Intensif
    Nur Liyana Iskandar 2022
    40 CR 2022/05/087/
    LY2022W02981/
    CRLY2022W02981
    Teknologi Pengendalian Lepastuai Asam Gelugur (Garcinia atroviridis) Dr. Zaulia Othman  2022
    41 TS 2022/06/130 Opak Tinggi Serat Diet Daripada Hampas Soya Norzaleha Kasim  2022
    42 TS 2022/07/131 Teknologi bar komposit pembebasan tenaga berskala untuk atlet enduran, individu aktif dan golongan health conscious (NutrifitTM Bar Enduran) Dr. Khairunizah Hazila Khalid  2022
    43 TS 2022/08/132 Titisan padi transgenik varieti MR219 yang dipertingkatkan kerintangan terhadap penyakit hawar seludang Dr. Rogayah Sekeli 2022
    44 CR 2022/09/088/
    LY2022W02980/
    CRLY2022W02980
    Teknologi kejuruteraan pengeringan dan penyimpanan jagung bijian di iklim Malaysia Ts. Yahya Sahari  2022
    45 TS 2022/10/133 Teknologi Kandi Pembebasan Tenaga Tinggi untuk Atlet Enduran (Nutrifit™ High Energy Candy) Dr. Faridah Hussin 2022
    46 TS 2022/11/134 Teknologi Pemprosesan Aiskrim Kelapa Kurang Kalori Nor Zalina Mat Saad  2022
    47 TS 2022/12/135 Proses Pengeluaran Makanan Ayam Kampung MARDI Berasaskan PKE yang Ditambah Enzim Dr. Noraini Samat  2022
    48 CR 2022/13/089/
    LY2022W04542/
    CRLY2022W04542
    TEKNOLOGI PENGOVULAN BERGANDA DAN PERMANIAN BERADAS UNTUK PENGHASILAN EMBRIO IN VIVO Teknologi Pengovulan Berganda dan Permanian Beradas untuk Pengeluaran Embrio Lembu Secara in Vivo Dr. Habsah Bidin  2022
    49 CR 2022/14/090/
    LY2022W04541/
    CRLY2022W04541
    TEKNIK PEMBAJAAN DENGAN SELENIUM BAGI MENINGKATKAN NUTRISI SAYUR BAYAM
    Teknik Pembajaan dengan Selenium bagi Meningkatkan Nutrisi Sayur Bayam
    Dr. Dayang Safinah Nayan  2022
    50 PVP 2022/15/053/
    PVBT021/22
    SUGARPINE/MAHKOTA PONTIAN'
    Hibrid baharu Nanas Josapine x 53-116 (1) – Line 1
    Nurul Shamimi Abdul Ghani  2022
    51 TS 2022/16/136 Formulasi Baja Fertigasi Bagi Meningkatkan Penghasilan Rizom Halia  Dr. Yaseer Suhaimi Mohd 2022
    52 CR 2022/17/091/
    LY2023W00202/
    CRLY2023W00202
    Pemeliharaan Ratu Lebah (Heterotrigona itama) secara massa Mohd Fahimee Jaapar  2022
    53 CR 2022/18/092/
    LY2022W04543/
    CRLY2022W04543
    “RiceFert-OC” Online Calculator for Fertilizer Recommendation Muhammad Zamir Abdul Rashid 2022
    54 CR 2022/19/093/
    LY2022W04544/
    CRLY2022W04544
    TEKNOLOGI PENGHASILAN BENIH CENDAWAN KUKUR MENGGUNAKAN PELET KAYU
    Teknologi Penghasilan Benih Cendawan Kukur Kos Efektif
    Khairul Asfamawi Khulidin 2022
    55 CR 2022/20/094/
    LY2022W04545/
    CRLY2022W04545
    Teknologi Pengeluaran Cendawan Kukur Khairul Asfamawi Khulidin  2022
    56 CR 2022/21/095/
    LY2022W04546/
    CRLY2022W04546
    Teknik Pemprosesan Minimum Nangka Muda Nur Syafini Ghazali  2022
    57 PT 2022/22/094 Teknologi LFIA Untuk Pengesanan Penyakit (BDB) Pisang  Mohd Afendy Abdul Talib   2022
    58 CR 2022/23/096/
    LY2023W00203/
    CRLY2023W00203
    Prosedur Operasi Standard Penanaman Padi Wangi MRQ76 Dr. Asfaliza Ramli  2022
    59 TS 2022/24/137 Penghasilan Filem Boleh Dimakan Berasaskan Kanji Sagu dan Rumpai Laut Menggunakan Kaedah Penyemperitan Dr. SiahWatt Moey 2022
    60 CR 2022/25/097/
    LY2023W00201/
    CRLY2023W00201
    PENGENDALIAN LEPASTUAI CERI TERENGGANU SEGAR
    Teknologi Pengendalian Lepastuai Ceri Terengganu
    Dr. Zaulia Othman  2022
    61 CR 2022/26/098/
    LY2023W00204/
    CRLY2023W00204
    Pakej Mekanisasi Ladang Bagi Pengeluaran Ubi Keledek Anuar Abdullah  2022
    62 TS 2022/27/138 Formulasi Baja Keledek untuk Penanaman Secara Fertigasi Dr. Yaseer Suhaimi Mohd  2022
    63 CR 2022/28/099/
    LY2023W01327/
    CRLY2023W01327
    Pakej Pembajaan Padi Wangi Bagi Mengekalkan Ciri Kualiti Dr. Shahida Hashim  2022
    64 CR 2022/29/100/
    LY2023W01330/
    CRLY2023W01330
    BIOSENSOR DNA UNTUK PENENTUAN PANTAS DAN TEPAT VARIETI DURIAN MUSANG KING
    Biosensor DNA untuk Penentuan Pantas dan Tepat Varieti Durian Musang King
    Dr. Lau Han Yih  2022
    65 TS 2022/30/139 Teknologi LAMP Untuk Pengesanan Tepat DNA Khinzir Dalam Produk Makanan  Dr. Lau Han Yih  2022
    66 CR 2022/31/101 Prototaip Penggerak Utama Pintar Separa Automasi Ir. Dr. Badril Hisham Abu Bakar 2022
    67 CR 2022/32/102/
    LY2023W01332
    e-SIAAP - Aplikasi Sistem Amaran Awal Serangan Perosak Benah Perang Dr. Arina Mohd Noh  2022
    68 CR 2022/33/103 TEKNOLOGI PENGENDALIAN LEPASTUAI UBI KELADI SEGAR
    Teknologi Pengendalian Lepastuai Ubi Keladi Wangi
    Dr. Zaulia Othman  2022
    69 TS 2022/34/140 Minuman Nektar Buah Campuran Berciri Anti Radang Untuk Warga Tua Siful Bahri Sa'ari 2022
    70 PVP 2022/35/054/
    PVBT006/23
    Titisan Inbreed Jagung Manis-HBL Nor Hazlina Mat Sa'at  2022
    71 PVP 2022/36/055
    PVBT004/23
    Titisan Inbreed Jagung Manis-MML Nor Hazlina Mat Sa'at  2022
    72 PVP 2022/37/056
    PVBT005/23
    Titisan Inbreed Jagung Manis-BCL Nor Hazlina Mat Sa'at  2022
    73 PVP 2022/38/057/
    PVBT003/23
    Hibrid jagung manis-QP
    Hibrid jagung manis berasaskan 'Improved MASMADU'
    Hibrid Baharu Jagung Manis
    (Hibrid Jagung Manis NH18-Tajuk Baharu JPPI)
    Nor Hazlina Mat Sa'at  2022
    74 CR 2022/39/104/
    LY2023W01334/
    CRLY2023W01334
    PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP)  TEKNOLOGI PENGURUSAN SISA LANSKAP BERSKALA BESAR MELALUI KAEDAH PENGOMPOSAN
    Teknologi Pengurusan Sisa Lanskap Berskala Besar Melalui Kaedah Pengomposan
    Mohammad Hariz Abd Rahman  2022
    75 CR 2022/40/105 PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI PIROLISIS BAGI PENGHASILAN BIOCHAR DAN CUKA KAYU DARIPADA SISA PERTANIAN
    Teknik Pengurusan Sisa Pertanian Secara Efektif Dengan Kaedah Pirolisis Bagi Penghasilan Biochar dan Cuka Kayu
    Mohammad Hariz Abdul Rahman  2022
    76 TS 2022/41/142 Minuman Pra-Campuran Kopi Liberica Dengan Ekstrak Pegaga Untuk Kesihatan Geriatrik Nik Hafizah Nik Ubaidillah  2022
    77 UI 2021/01/021/
    UI2021003923
    AN ADJUSTABLE LIQUID SPAWN INOCULATION DEVICE
    Alat Penyuntik Benih Cendawan Cecair Boleh Laras (Adjusted Spawn Liquid Volume Injector, (ALVI)
    Khairul Asfamawi Khulidin  2021
    78 TS 2021/02/094 Teknologi Penghasilan Benih Cendawan Cecair Khairul Asfamawi Khulidin  2021
    79 TS 2021/03/095 Minuman Kuini Difermentasi : Agen Therapeutik Baharu untuk Hiperkolesterolemia Dr. Musaalbakri Abdul Manan  2021
    80 TS 2021/04/096 Minuman Ceri Terengganu Difermentasi : Agen Therapeutik Anticholesterol Baharu  Dr. Musaalbakri Abdul Manan  2021
    81 UI 2021/05/022/
    UI2021003916
    A MULTI-MODE CONVECTIVE DRYER
    Rotary Convective Dryer (RCD) : A Novel Innovation for Drying Grated Coconut
    Yahya Sahari  2021
    82 TS 2021/06/097 Formulasi Lengkap Berasaskan Konsortium Mikrob Berkesan untuk Pengawalan Mati Rosot Betik Noriha Mat Amin  2021
    83 TS 2021/07/098 GreenCoat: Formulasi Bahan Salutan Agro-Polimer dan Teknik Salutan Baja Sebatian untuk Tanaman Betik Muhammad Syahren b Adzahar 2021
    84 TS 2021/08/099 GreenCoat: Formulasi Bahan Salutan Agro-Polimer dan Teknik Salutan Baja Sebatian untuk Tanaman Mangga Muhammad Syahren b Adzahar 2021
    85 CR 2021/09/064/
    LY2021W01657/
    CRLY2021W01657
    Pakej Pembajaan Padi di Kawasan Luar Jelapang bagi Skim Padi Skuduk-Chupak Zaki Musa  2021
    86 CR 2021/10/065/
    LY2021W04429/
    CRLY2021W04429
    Formulasi Makanan Berkos Kompetitif  untuk Tilapia Farahiyah Ilyana Jamaludin  2021
    87 TS 2021/11/100 Teknologi Penghasilan Produk Topikal Anti-Penuaan dan Anti-Pigmentasi Daripada Cendawan Kukur Dang Lelamurni Abd Razak  2021
    88 TS 2021/12/101 Titisan Padi Transgenik yang Rintang (Resistance) kepada Racun Glyphosate)
    (Kaedah Penghasilan Benih Padi Transgenik)
    Dr. Zuraida Ab Rahman  2021
    89 PVP 2021/13/051 Camey, A Hybrid to Enhance the Coconut-based industry in Malaysia Sentoor A/L Govindasamy 2021
    90 PVP 2021/14/052/
    PVBT 026/21
    MARIA
    Varieti Padi Spesialti MRQ103
    Dr. Asfaliza Ramli 2021
    91 TS 2021/15/102 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
    (Permulaan/Krib)
    Dr. Predith A/L Michael  2021
    92 TS 2021/16/103 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
    (Pra Pembiakan / Penggemukan)
    Dr. Marini Ahmad Marzuki  2021
    93 TS 2021/17/104 Proses Menghasilkan Anak Benih Alovera (Aloe Sinensis) Bernilai Tinggi  Melalui Kaedah  Kultur Tisu Dr. Zuraida Ab.Rahman 2021
    94 CR 2021/18/066/
    LY2021W04205/
    CRLY2021W04205
    MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGELUARAN BAHAN TANAMAN HIASAN EKSOTIK UNTUK LANDSKAP
    Kaedah Pengeluaran Bahan Tanaman Eksotik Secara Massa Melalui Keratan Mikro
    Sakinah Idris  2021
    95 CR 2021/19/067/
    LY2021W04204/
    CRLY2021W04204
    MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD KAEDAH PEMBIAKAN BAHAN TANAMAN NATIF BERFUNGSI MELALUI KELOPAK BEBAWANG, KERATAN DAUN, KERATAN BATANG DAN BELAHAN RIZOM SECARA MASSA
    Kaedah Pembiakan Bahan Tanaman Natif Berfungsi Melalui Kelopak Bebawang, Keratan Daun, Keratan Batang dan Belahan Rizom Secara Massa
    Masnira Mohammad Yusoff  2021
    96 UI 2021/20/023/
    UI 2021007582
    A PINEAPPLE PRUNING MACHINE
    Pineapple Pruning Machine for Pineapple Sucker Production
    Adli Fikri Ahmad Sayuti  2021
    97 TS 2021/21/105 Serbuk Pracampuran Minuman Kaya Anthosianin Dan Serat Diet Berciri Anti-hiperkolesterolemik Tun Norbrillinda Mokhtar  2021
    98 TS 2021/22/106 Teknologi Kiub Asam Pedas Norzaleha Kasim  2021
    99 TS 2021/23/107 Teknologi Pracampuran Bijirin Vege Segera Kaya Vitamin dan Mineral Berciri Anti Tekanan Oksidatif untuk Geriatrik Zuwariah Ishak (100) 2021
    100 TS 2021/24/108 Teknologi Penghasilan Air Kelapa Tua Difermentasi Sebagai Minuman Kesihatan Mohd Izwan Mohd Lazim  2021
    101 CR 2021/25/068/
    LY2021W04427/
    CRLY2021W04427
    MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD SISTEM MEKANISASI PEMPROSESAN MINIMUM NANGKA
    Sistem Mekanisasi Pemprosesan Minimum Nangka
    Dr. Zainun Mohd Shafie  2021
    102 CR 2021/26/069/
    LY2021W04430/
    CRLY2021W04430
    MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD IMPELEMEN PEMBAJAK ALUR SUB-PERMUKAAN MENGGUNAKAN TALI BIODEGRADASI
    Sub-Surface Mole Plough Using Biodegradable Rope / Pembajak alur sub-permukaan menggunakan tali biodegradasi
    Eddy Herman Sharu 2021
    103 TS 2021/27/109 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
    (Pembesaran)
    Dr. Predith A/L Michael 2021
    104 TS 2021/28/110 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
    (Penggemukan)
    Dr. Predith A/L Michael 2021
    105 TS 2021/29/111 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
    (Sara Diri)
    Dr. Predith A/L Michael 2021
    106 TS 2021/30/112 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
    (Pembiakan)
    Dr. Marini Ahmad Marzuki  2021
    107 TS 2021/31/113 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
    (Laktasi)
    Dr. Marini Ahmad Marzuki 2021
    108 TS 2021/32/114 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
    (Pertumbuhan)
    Dr. Marini Ahmad Marzuki  2021
    109 CR 2021/33/070/
    LY2021W04206/
    LY2021W04206
    MANUAL TEKNOLOGI PENGELUARAN KAMBING KATJANG-BOER SECARA SEMI-INTENSIF
    Pakej Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
    Dr. Predith A/L Michael  2021
    110 CR 2021/34/071/
    LY2021W04209/
    CRLY2021W04209
    MANUAL TEKNOLOGI PENGELUARAN LEMBU PEDAGING KEDAH KELANTAN ELIT
    Pakej Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
    Dr. Marini Ahmad Marzuki  2021
    111 TS 2021/35/115 ‘Recovery Sports Drink’ Untuk Atlet dan Golongan Aktif Bersukan Wan Nur Zahidah Wan Zainun  2021
    112 UI 2021/36/024/
    UI 2021007278
    A METHOD FOR DETECTING BLOOD DISEASE IN BANANA
    Kit Pengesanan Lapangan BDB Pisang Melalui Amplifikasi Isothermal DNA Dan Penggumpalan Partikel Karbon
    Dr. Norliza Abu Bakar  2021
    113 UI 2021/37/025/
    UI 2021006846
    CROP RESIDUES SHREDDER IMPLEMENT FOR TRACTORS
    Implemen Penghancur Pokok Nanas
    Rohazrin Abdul Rani  2021
    114 UI 2021/38/026/
    UI 2021006671
    A POLYOXYMETHYLENE GROUSER TRACK SHOE FOR AGRICULTURAL TRACK
    Lightweight Grousers for Agricultural Tracks : New Solution For Soft Soil Problem
    Mohd Khusairy  2021
    115 CR 2021/39/072/
    LY2021W04208/
    CRLY2021W04208
    PARENT STOCK AYAM SAGA MANUAL OPERASI STANDARD 2021
    Teknologi Pengeluaran Anak Ayam Kampung MARDI di Ladang Penternak Parent Stock (PS)
    Muhammad Mohd Sabri  2021
    116 CR 2021/40/073/
    LY2021W06184/
    CRLY2021W06184
    Teknologi Penanaman Kuini Dr. Mohd Shukri Mat Ali  2021
    117 CR 2021/41/074/
    LY2021W04210/
    CRLY2021W04210
    KELADI DI MALAYSIA
    Teknologi Pengeluaran Keladi Berskala Perintis
    Umikalsum Mohamed Bahari  2021
    118 CR 2021/42/075/
    LY2023W01328/
    CRLY2023W01328
    MANUAL TEKNOLOGI PEMPROSESAN CUKA
    (Upscaling of vinegar processes through fermentation of coconut and pineapple substrates)
    Dr. Kamariah Long  2021
    119 TS 2021/43/116 Produk Krim Anti Radang Berasaskan Sayuran Tradisional (Maman) Dr. Sanimah Simoh  2021
    120 TS 2021/44/117 Nano-emulsi bagi mengawal pertumbuhan fungus Aspergillus flavus pada jagung bijian Dr. Noor Azlina Masdor  2021
    121 TS 2021/45/118 Minuman Jus Kuini Berciri Prebiotik Saiful Bahri Sa'ari 2021
    122 CR 2021/46/076/
    LY2021W04207/
    CRLY2021W04207
    PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGURANGAN KEHILANGAN LEPAS TUAI PADI
    Pelaksanaan Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi pengurangan Kehilangan Lepas Tuai padi melalui pelarasan jentuai
    Dr. Azman Hamzah  2021
    123 CR 2021/47/077/
    LY2021W04731/
    CRLY2021W04731
    Sistem Penyejukan Evaporatif Kos Efektif Dalam Pengangkutan Sayuran Ts. Dr. Masniza Sairi  2021
    124 CR 2021/48/078/
    LY2022W04540/
    CRLY2022W04540
    PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGENDALIAN MEKANISASI
    LADANG PENGELUARAN KUBIS TANAH RENDAH
    Sistem Mekanisasi Ladang Lengkap Bagi Pengeluaran Kubis Tanah Rendah
    Ir. Ts. Mohd Fazly Mail  2021
    125 TS 2021/49/119 Teknologi Tauhu Ikan Patin Nik Hafizah Nik Ubaidillah  2021
    126 TS 2021/50/120 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
    (Pra Pembiakan)
    Dzulfazly Aminudin  2021
    127 TS 2021/51/121 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
    (Pembiakan)
    Dzulfazly Aminudin  2021
    128 TS 2021/52/122 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
    (Laktasi)
    Dzulfazly Aminudin  2021
    129 TS 2021/53/123 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
    (Tumbesaran)
    Dzulfazly Aminudin  2021
    130 CR 2021/54/079
    LY2023W04414/
    CRLY2023W04414
    SOP TEKNOLOGI PENGELUARAN MAKANAN LEMBU BAKA BRAKMAS
    Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas 
    Dzulfazly Aminudin 2021
    131 CR 2021/55/080/
    LY2021W06181/
    CRLY2021W06181
    MANUAL TEKNOLOGI TEKNIK PENGENDALIAN LEPAS TUAI NANGKA J33 UNTUK PASARAN EKSPORT
    Teknik pengendalian lepas tuai nangka untuk pasaran eksport
    Joanna Cho Lee Ying  2021
    132 TS 2021/56/124 Benih Cecair untuk Cendawan Tiram Kelabu Ganisan Krishnen  2021
    133 TS 2021/57/125 Benih Pepejal untuk Cendawan Kukur Ganisan Krishnen  2021
    134 PT 2021/58/091/
    PI2022005377
    POLYCLONAL ANTIBODIES AND USE THEREOF
    Teknologi Immunosensor Untuk Pengesanan Kuantitatif Agen Penyakit Hawar Daun Bakteria, Jalur Daun Bakteria dan Karah
    Dr. Nur Azura Mohd Said  2021
    135 CR 2021/59/081/
    LY2022W02982/
    CRLY2022W02982
    PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI MITIGASI PEMBEBASAN GAS RUMAH KACA BAGI TANAMAN PADI MELALUI APLIKASI MIKROB PENGURAI JERAMI
    Teknologi Mitigasi Pembebasan Gas Rumah Kaca Bagi Tanaman Padi Melalui Aplikasi Mikrob Pengurai Jerami
    Mohammad Hariz Abd Rahman  2021
    136 CR 2021/60/082/
    LY2022W02983/
    CRLY2022W02983
    PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI ADAPTASI PERUBAHAN CUACA BAGI TANAMAN PADI MELALUI KAEDAH PENGURUSAN AIR
    Teknologi Adaptasi Perubahan Cuaca Bagi Tanaman Padi Melalui Kaedah Pengurusan Air
    Mohd Aziz Rashid  2021
    137 CR 2021/61/083/
    LY2022W02967/
    CRLY2022W02967
    Teknik kombinasi suhu rendah dan pembungkusan untuk pemanjangan hayat durian segar bagi segmen pasaran berbeza Nur Azlin Razali  2021
    138 CR 2021/62/084/
    LY2022W02966/
    CRLY2022W02966
    Teknologi Pengendalian Lepas Tuai Cendawan Tiram Kelabu Hibrid (MP9, MP28) dan Cendawan Kukur Dr. Zaulia Othman  2021
    139 CR 2021/63/085/
    LY2022W02965/
    CRLY2022W02965
    Teknik Kombinasi Perlakuan Pra-Kondisi Suhu dan Pembungkusan Atmosfera Terubahsuai untuk Pemanjangan Hayat Simpanan Betik Nur Azlin Razali  2021
    140 TS 2021/64/126 Produk bioingredien buahan premium difermentasi dengan faedah kesihatan yang ditambah baik dihasilkan melalui proses fermentasi yang unik dan tepat menggunakan strain probiotik kombucha terpilih:
    (i) Daun Betik
    (ii) Buah Betik
    (iii) Daun Mangga
    (iv) Daun Nangka
    (v) Buah Nangka
    Dr. Koh Soo Peng 2021
    141 TS 2021/65/127 Produk Minuman Kelulut Prebiotik Float Bead Dr. Koh Soo Peng  2021
    142 TS 2021/66/128 Nektar Campuran Roselle dan Pitaya Kaya Antioksidan Mohamed Nazim Anvarali 2021
    143 CR 2020/01/046/
    LY 2020005932/
    CRLY00027268
    Teknologi Mekanisasi Pemprosesan Bepang Kacang Dr. Azman Hamzah 2020
    144 PT 2020/02/090/
    PI 2020004690
    AN APPARATUS AND A METHOD FOR CLEANING A BIRD NEST
    Sistem Robotik Berasaskan Komputer Berpenglihatan Dengan Mekanisasi Sedutan Khas untuk Membersihkan Kekotoran Sarang Burung Walit
    Dr. Ten Seng Teik  2020
    145 CR 2020/03/047/
    LY2020000762/
    CRLY00023243
    Aplikasi Mudah Alih Pemantauan Pelarasan Jentuai Padi Di Malaysia Mohd Shahmihaizan Mat Jusoh  2020
    146 TS 2020/04/080 Pengesanan Kelapa Matag F1 Menggunakan Penanda SNP Daripada Alat Agena Massarray Dr. Khairun Hisam Nasir  2020
    147 PVP 2020/05/046/
    PVBT018/21
    SERI JELIRA 1 - Benih Pepejal Untuk Cendawan Tiram Kelabu (MP9) Dr. Ganisan Krishnen  2020
    148 PVP 2020/05/046/
    PVBT019/21
    SERI JELIRA 2 - Benih Pepejal Untuk Cendawan Tiram Kelabu (MP28) Dr. Ganisan Krishnen  2020
    149 CR 2020/06/048/
    LY2020002156/
    CRLY00024461
    MARDIApps: Aplikasi Mudah Alih (myBioAgent) Mohamad Zulkifly Zakaria@ Mustafa  2020
    150 CR 2020/07/049/
    LY2020002157/
    CRLY00024457
    MARDIApps: Aplikasi Mudah Alih (myPadiManager) Mohamad Zulkifly Zakaria@ Mustafa  2020
    151 CR 2020/08/050/
    LY 2020005928/
    CRLY00027272
    Sistem Pengeluaran Benih Induk Hibrid Kadaria 1 di Peningkatan Skala Mohd Solihen Jamal 2020
    152 TS 2020/09/081 Kaedah Penghasilan Ekstrak Pegaga Kaya Triterpenoids Dr. Madzlan Kasran 2020
    153 CR 2020/10/051/
    LY2021W00876/
    CRLY2021W00876
    TEKNOLOGI PENANAMAN KUBIS BUNGA TANAH RENDAH DI BAWAH STRUKTUR PELINDUNG HUJAN
    Teknologi Pengeluaran Hibrid Kobis Bunga Tanah Rendah 
    Norfadzilah Ahmad Fadzil  2020
    154 CR 2020/11/052/
    LY2021W00871/
    CRLY2021W00871
    SISTEM PENGENALPASTIAN DAN PENGIRAAN IMEJ SERANGGA (SOFTWARE)
    Sistem Pengenalpastian Imej Serangga
    Mohammad Aufa Mhd. Bookeri  2020
    155 TS 2020/12/082 Panel Penanda Molekul Bagi Capjari DNA Varieti Rambutan  Mohd Shahril Firdaus Ab Razak  2020
    156 TS 2020/13/083 Teknologi Pemprosesan Minuman Komposit Pra Campuran Konvenien sebagai Makanan Lengkap Wan Nur Zahidah Wan Zainon  2020
    157 CR 2020/14/053/
    LY 2020005930/
    CRLY00027270
    MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGGUNAAN MESIN PENANAM NANAS DENGAN SISTEM SUAPAN SULUR AUTOMATIK MARDI Alat/Mekanisma Suapan Automatik Bagi Mesin Penanam Nanas Rohazrin Abdul Rani  2020
    158 CR 2020/15/054/
    LY 2020005931/
    CRLY00027269
    Mesin Pembentuk Doh Roti Keramat Saiful Azwan Azizan 2020
    159 CR 2020/16/055/
    LY2021W00865/
    CRLY2021W00865
    APLIKASI ANTARAMUKA PENGGUNA BERGRAFIK SISTEM PENDERIAAN NUTRIEN TANAH (SOILSENSEAPPS)
    Sistem Penderia Nutrien Tanah untuk Pembajaan Padi Secara Kadar Boleh Ubah
    Dr. Siti Noor Aliah Baharom  2020
    160 TS 2020/17/084 Teknologi Cereal Bernutrisi Antosianin Daripada Ubi Keledek Anggun Dr. Faridah Hussin  2020
    161 TS 2020/18/085 Teknologi Crisps Tinggi Serat Diet Daripada Tepung Ubi Keledek Anggun Dr. Aida Hamimi Ibrahim  2020
    162 TS 2020/19/086 Penutup Botol Dengan Pelepasan Nutrien Jenis Pintar  Mohd Romainor Manshor  2020
    163 TS 2020/20/087 Formulasi SAR Efektif Melalui Penghasilan Protein Rekombinan untuk Pengawalan Mati Rosot Betik Melalui Penilaian di Rumah Kaca dan di Lapangan Dr. Norliza Abu Bakar  2020
    164 CR 2020/21/056/
    LY 2020005927/
    CRLY00027274
    SEED TREATMENT PACKAGE FOR BACTERIAL PANICLE BLIGHT DISEASE CONTROL
    Kaedah Rawatan Benih untuk Kawalan Penyakit Hawar Bulir Bakteria
    Kogeethavani A/P Ramachandran  2020
    165 CR 2020/23/058/
    LY2021W00861/
    CRLY2021W00861
    An On-The-Go Variable Rate Fertilizer Application System (Software) Ir. Dr. Badril Abu Bakar 2020
    166 PVP 2020/24/047/
    PVBT 062/20
    TOLERICA
    Hibrid Baharu Betik Toleran Penyakit Mati Rosot Betik, Berhasil Tinggi dan Berkualiti
    Mohd Azhar Hassan  2020
    167 CR 2020/25/059/
    LY2019002553/
    CRLY00013442
    Sistem Pengurusan Kenderaan Jabatan Secara Dalam Talian E-Pengangkutan Mohammad Shukri Mohammad Saleh  2020
    168 PVP 2020/26/048/
    PVBT 060/20
    KEMBANG SARI - Varieti Padi Wangi MRQ 104 Dr. Asfaliza Ramli  2020
    169 PVP 2020/27/049/
    PVBT 058/20
    Varieti Padi Inbred Baharu MARDI - MR315 Elixon Sunian @ Elixson Sulaiman  2020
    170 PVP 2020/28/050/
    PVBT 059/20
    LEMBAYUNG
    Klon Baharu Ubi Keledek Ungu Mutan Berhasil Tinggi dan Kaya Antosianin
    Nurul Afza Karim  2020
    171 CR 2020/29/060/
    LY 2020005929/
    CRLY00027271
    SOP Adaptasi Penanaman Coreopsis tinctoria Dr. Hanim Ahmad 2020
    172 TS 2020/30/088 Formulasi Naturalistik Multispesies (NM1) untuk Perlandskapan Dr. Hanim Ahmad  2020
    173 TS 2020/31/089 Formulasi Naturalistik Multispesies Perenial (NMP1) untuk Perlandskapan Dr. Hanim Ahmad  2020
    174 TS 2020/32/090 Produk Minuman Berasaskan Terung Asam Kaya dengan Asid Hidroksisinamik yang Mempunyai Aktiviti Anti-Obesiti bagi Penurunan Berat Badan Mohd Waznul Adly Mohd Zaidon  2020
    175 TS 2020/33/091 Produk Makanan Separa Cair (Sup Campuran Diperkaya Ekstrak Pegaga Daripada Sumber Pertanian dan Rumpai Laut) Dr. Madzlan Kasran  2020
    176 TS 2020/34/092 Pembangunan Produk Sapuan Minyak Kelapa Dara (VCO) Dr. Koh Soo Peng  2020
    177 CR 2020/35/061/
    LY2021W00856/
    CRLY2021W00856
    Teknologi Pemprosesan Roti Bernutrisi Antosianin daripada Ubi Keledek Anggun Dr. Khairunizah Hazila Khalid  2020
    178 CR 2020/36/062/
    LY2021W04428/
    CRLY2021W04428
    Teknologi Lepas Tuai Ubi Keledek Ungu Mutan Terpilih (V6D3-2) Noor Ismawaty Nordin  2020
    179 TS 2020/37/093 Teknologi Gegulung Buah (Fruit Leather) Tinggi Antioksidan Wan Nur Zahidah  2020
    180 CR 2020/38/063/
    LY2021W01656/
    CRLY2021W01656
    3 in 1 Disc Ridger : Bed Making, Fertilizing & Mechanical Weeding Anuar Abdullah  2020
    181 UI 2020/39/020/
    UI2021002446
    A COCONUT HUSK PROCESSING MACHINE 
    Sistem Pemprosesan Sisa dari Industri Kelapa Muda yang Cekap dan Berdaya Saing
    Mohd Shahmihaizan Mat Jusoh  2020
    182 CR 2019/20/038/
    LY2021W00854/
    CRLY2021W00854
    Teknologi VRT Pertanian Tepat:
    1) Sistem Penaburan Biji Benih Secara Kadar Boleh Ubah
    2) Sistem Penaburan Baja Secara Kadar Boleh Ubah
    (Aplikasi)
    Mohd Syaifudin Abd. Rahman  2019
    2020
    183 CR 2019/21/039/
    LY2021W00852/
    CRLY2021W00852
    Teknologi VRT Pertanian Tepat:
    1) Sistem Penaburan Biji Benih Secara Kadar Boleh Ubah
    2) Sistem Penaburan Baja Secara Kadar Boleh Ubah
    (Manual Pengguna)
    Mohd Syaifudin Abd. Rahman  2019
    2020
    184 TS 2018/13/061 Makanan Ekstrusi Ikan Tilapia Merah Hibrid yang Berasaskan Hampas Isi Kelapa Sawit Yong Su Ting  2019
    185 TS 2018/14/062 Terung Asam Powder Mix as Potential Natural Anti Hypercholesterolemic Dr. Chua Hun Pin  2019
    186 TM 2018/16/034 (21)/
    2019019567/
    TM2019019567
    Vertiplanter
    Self-watering Vertical Planter
    MARDI (Rosnizah Kassim) 2019
    187 TS 2018/17/063 Panel Penanda Molekul SNP Bagi Pengesanan Ketulenan dan Komposisi Darah Baka Kambing Katjang Azwan Jaafar  2019
    188 TS 2018/18/064 Improvement of High Density SNP Panel for Genetic Assessment of
    Kedah-Kelantan (KK) Cattle Breed
    Azwan Jaafar 2019
    189 TM 2019/01/035 (5)/2019019562/
    TM2019019562
    384@GT
    '384@Goat
    MARDI  2019
    190 UI 2019/02/016/
    UI 2019000897/
    MY193191-A
    AN APPARATUS FOR INJECTING A SUBSTANCE INTO SOIL FOR ROOT TREATMENT
    A Precision Soil Injection System for Plant Disease Control
    Ir. Mohd Fazly Mail  2019
    191 TS 2019/03/072 SCOBY jackfruit pulp beverage production : a potential anti-obesity therapeutic product Dr. Koh Soo Peng  2019
    192 TS 2019/04/073 SCOBY jackfruit leaves beverage production: a potential anti-obesity therapeutic product Dr. Koh Soo Peng  2019
    193 TM 2019/05/036 (5)/
    2019019571
    SlimCleanz MARDI (Dr. Koh Soo Peng) 2019
    194 CR 2019/06/035/
     LY2020001891/
    CRLY00024300
    Sustainable Method to Control Weedy Rice Dilipkumar Masilamany  2019
    195 TM 2019/07/037 (5)/
    2019019566/
    TM2019019566
    ClearWR MARDI  2019
    196 CR 2019/09/036
    LY 2019003732/
    CRLY00021672
    PENGESYORAN BAJA LOKASI SPESIFIK UNTUK PADI
    'RiceFERT@MARDI : Pengesyoran Baja Lokasi Spesifik untuk Padi
    Theeba Manickam  2019
    197 TS 2019/10/074 Panel Penanda Molekul SNP yang Berkait Dengan Ciri Tumbesaran Besar Ikan Tilapia Hibrid Merah Mohd Azwan Jaafar  2019
    198 PVP 2019/11/043/
    PVBT 018/19
    MARDI Warna 98 - Varieti Padi Warna Baharu dan Berkhasiat  Zaki Musa  2019
    199 PVP 2019/12/044/
    PVBT 019/19/
    PBR 0244
    Kelapa Hibrid CAMEARO Ahmad Ngalim  2019
    200 UI 2019/14/018/
    UI 2019004965/
    MY-190103-A
    A SYSTEM FOR PRODUCING ORGANIC MATTER FROM WASTES
    CompoBin
    Yahya Sahari 2019
    201 UI 2019/15/019/
    UI 2019006393/
    MY-196970-A
    A TRACTION DEVICE FOR A VEHICLE WHEEL
    MoTrAid (Mobile Traction Aid)
    Mohd Khusairy Khadzir 2019
    202 TM 2019/16/039 (5)/
    2019019572/
    TM2019019572
    -'AGTC'
    Panel Penanda Molekul SNP yang Berkait Dengan Ciri Tumbesaran Besar Ikan Tilapia Hibrid Merah
    MARDI  2019
    203 CR 2019/17/037/
    LY 2019005644/
    CRLY00019763
    Pembelaan Massa Agen Kawalan Biologi Diadegma semiclausum dan Cotesia vestalis Saiful Zaimi Jamil  2019
    204 PT 2019/18/087/
    PI 2020000204
    A FOODBORNE PATHOGEN DETECTOR
    Triplepath LFIA Test Strip for Multi-Detection of Foodborne Pathogens
    Mohd Afendy Bin Abdul Talib  2019
    205 TS 2019/19/075 Bahan Pembungkus Boleh Dimakan Daripada Kitosan untuk Produk Rempah Kulinari (Kiub Asam Pedas) Menggunakan Kaedah Tuangan (Casting) Noor Zainah Binti Adzaly  2019
    206 CR 2019/22/040/
    LY2020002128/
    CRLY00024376
    Baka Kambing Kacukan Katjang X Boer Mohamad Hifzan Rosali  2019
    207 PVP 2019/23/045/
    PVBT 039/19
    004R
    Varieti Padi Hibrid MARDI - HY012H
    Elixon Sunian  2019
    208 CR 2019/24/041/
    LY2020002134/
    CRLY00024359
    Teknologi Penanaman Misai Kucing patuh MyGAP Rosnani Abd Ghani  2019
    209 CR 2019/25/042/
    LY2020002133/
    CRLY00024360
    Prosedur Operasi Standard (SOP): Pengendalian Lepastuai Misai Kucing Noor Ismawaty  2019
    210 CR 2019/26/043/
    LY2020002127/
    CRLY00024377
    Aplikasi Mudah Alih MARDI Tag Asset Scanner (m-TAS) Faris Zaidi Mohd Nor  2019
    211 CR 2019/27/044/
    LY2020002125/
    CRLY00024378
    Sistem Meja Bantuan ICT, MARDI Mohd Shafiq Azizan 2019
    212 TS 2019/28/076 Keropok Lekor Lembut Sejukbeku Nor Salasiah Mohamed  2019
    213 TS 2019/29/077 Pracampuran Sup Ikan Cendawan Nor Salasiah Mohamed 2019
    214 TM 2019/30/040 (9)/
    20200012590/
    20200012590
    RiceFERT@MARDI MARDI  2019
    215 PT 2019/31/088/
    PI2020006647
    A METHOD FOR INDUCING RESISTANCE IN PLANT AGAINST DISEASE
    Induced Systemic Resistance (ISR) Seedling To Control Blood Disease Of Banana
    Dr. Ganisan Krishnen  2019
    216 TS 2019/32/078 TrichoSHIELD: Biofungisida Berasaskan Trichoderma Tempatan untuk Kawalan Penyakit Antraknos Pada Cili Nur Liyana Iskandar  2019
    217 PT 2019/33/089/
    PI 2020001915/
    MY-197204-A
    A KIT FOR DIAGNOSING AT LEAST ONE PLANT PATHOGEN
    Kit Pengesanan Pantas Penyakit Padi BLB, BLS dan Karah melalui Teknik Amplifikasi Isothermal DNA dan Pengumpalan Partikel
    Dr. Lau Han Yih  2019
    218 CR 2019/34/045/
    LY2020002130/
    CRLY00024373
    Pakej Teknologi untuk Mengeksport Durian Musang King Premium Menggunakan Pembekuan Kriogenik Nur Azlin Razali  2019
    219 TS 2019/35/079 Pembangunan Baja Nano Menggunakan Sistem Kolloid bagi Pertumbuhan Anak Pokok Betik (var sekaki) Ts. Dr. Khalisanni Khalid 2019
    220 CR 2020/22/057/
    LY2021W01655/
    CRLY2021W01655
    MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD SISTEM CPIS (PEMBIAKAN SECARA KERATAN BATANG ARUNDINA GRAMINIFOLIA
    Sistem Rendaman Berterusan Tertutup / Close Permanent Immerse System (CPIS)
    Sakinah Idris  2019
    221 UI 2023/27/027 Sistem Mekanisasi Ladang Pengeluaran Tembikai
    (Implemen Pengurusan Sisa Ladang)
    Rohazrin Abdul Rani   
    222 CR 2023/30/117 Sistem Mekanisasi Ladang Pengeluaran Tembikai Rohazrin Abdul Rani   

    *Maklumat adalah senarai Harta Intelek yang aktif dari tahun 2019 sehingga 2023. 
  • Hubungi

Baca selanjutnya: Harta Intelek

  • Last updated on .
  • Hits: 3166

Pencapaian

Info

Pencapaian

MARDI at a Glance

There are 3 types of R&D&C achievements:

  1. Commercialized Technology
  2. Technology in Pipeline
  3. Significant Knowledge

Baca selanjutnya: Pencapaian

  • Last updated on .
  • Hits: 9876

Ketua Pegawai Digital

Ketua Pegawai Digital (CDO)

DR. SANIMAH BINTI SIMOH
Ketua Pegawai Digital (CDO)
Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Telefon : 03-8953 6002

Terma Rujukan Ketua Pegawai Digital (CDO) MARDI

  1. Mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Pemandu ICT MARDI serta bertanggungjawab terus kepada Ketua Pengarah MARDI
  2. CDO akan meneraju perkara berkaitan teknologi digital, infrastruktur data, tadbir urus data, analitis data, literasi digital, data terbuka dan teknologi pintar
  3. Memimpin dan melibatkan MARDI dalam usaha-usaha kerajaan untuk membangun dan melaksanakan projek ICT yang membawa perubahan dalam pengurusan dan pentadbiran MARDI
  4. Meneraju perubahan seperti di dalam Pelan Strategik ICT (ISP) MARDI yang mengandungi perancangan penggunaan ICT bagi menyokong pencapaian matlamat MARDI
  5. Melaksanakan penggunaan dasar,standard dan amalan terbaik ICT;
  6. Memperkemaskan dan menyepadukan proses-proses yang cross functional antara PTJ/jabatan/agensi bagi menghasilkan perkhidmatan yang lebih cekap dan berkesan;
  7. Menentu halatuju inovasi dan penggunaan ICT melalui aplikasi dan infrastruktur ICT yang utuh dan selamat serta berdasarkan kepada ciri modular, connectivity, inter­operability,portability dan kos-efektif;
  8. Mempromosikan kegunaan ICT yang berkesan dan seiringan untuk mencapai matlamat strategik MARDI dan bertindak sebagai agen dan perintis perubahan (champion of change);
  9. Memastikan keperluan keselamatan ICT dilaksanakan dan dikuatkuasakan; dan
  10. Menggalak perkongsian maklumat dan menyediakan kaedah penyebaran maklumat secara elektronik kepada pengguna-pengguna yang sah sama ada dalam atau luar MARDI.
  11. Semua CDO akan melaporkan pelaksanaan dan kemajuan transformasi pendigltalan kepada Ketua Setiausaha Negara (KSN)/ Ketua Setiausaha Kementerian (KSU).

Baca selanjutnya: Ketua Pegawai Digital

  • Last updated on .
  • Hits: 2445

Menteri dan Timbalan Menteri

YB DATUK SERI HAJI MOHAMAD BIN SABU
Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan

Tel : 03-8870 1001
Emel : mohamad.sabu@kpkm.gov.my
 

YB DATUK ARTHUR JOSEPH KURUP
Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan

Tel :  03-8870 1012
Emel :  arthur@kpkm.gov.my
  • Last updated on .
  • Hits: 2102