Skip to main content

Soalan
Lazim

Hubungi
Kami

Maklum Balas
& Aduan

Peta
Laman

Perkhidmatan

KURSUS DAN LATIHAN



Kursus dan Latihan Teknikal

 

 KUMPULAN SASAR 
Kumpulan sasar yang akan mendapat manfaat daripada pelaksanaan kursus dan latihan teknikal yang dikendalikan adalah:
    • Agen pengembangan Jabatan/Agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan serta lain- lain Jabatan Kerajaan
    • Juruteknik daripada institusi awam dan swasta
    • Usahawan Industri Kecil dan Sederhana
    • Kumpulan petani dan pekebun kecil yang progresif
    • Kumpulan pelanggan serantau & antarabangsa
    • Orang awam yang berminat

 JENIS MODUL 
Modul-modul kursus adalah berasaskan kepada aktiviti penyelidikan dan pembangunan MARDI yang mempunyai potensi dan nilai komersial.
Modul ditawarkan terdiri daripada empat (4) kluster utama dan mendapat pengiktirafan:
 
KLUSTER TANAMAN KLUSTER TERNAKAN
  • Pengeluaran Tanaman Terpilih Secara Fertigasi
  • Pertanian Bandar
  • Penanaman Cendawan
  • Penanaman Kelapa
  • Penternakan Lebah Kelulut
  • Penternakan Ayam Kampung
  • Penternakan Kambing secara Komersial
KLUSTER PEMPROSESAN MAKANAN KLUSTER LANJUTAN / KUALITI & KESELAMATAN MAKANAN
  • Pes dan Perencah
  • Hasilan Bakeri (Kek, Cookies)
  • Sos (Cili, Tomato, Pencicah)
  • Kordial, Jus dan Minuman Terus Buah- Buahan
  • Sejuk Beku Pastri (Pizza, Shepherd’s Pie, Potato Cheese Bake)
  • Hasilan Bakeri (Roti, Pastri)
  • Sejuk Beku Kuih Tradisional (Pau, Karipaf, Kasturi)
  • Hasilan Surimi (Bebola Ikan, Kek Ikan, Yong Tau Fu, Sos Yong Tau Fu)
  • Snek Ikan (Keropok Lekor, Keropok Kering, Keropok Segera)
  • Mi, Taugeh, Tauhu
  • Pembungkusan dan Pelabelan Makanan
  • Good Hygiene Practices (GHP) dalam Industri Pemprosesan Makanan
  • Jaminan Kualiti dan Keselamatan Pemprosesan Makanan
  • Good Manufacturing Practices (GMP) untuk Industri Pemprosesan Makanan
  • Aditif Makanan
  • Pre-requisite to HACCP Implementation
  • HACCP and Its Implementation
  • Pembiakan Tanaman Orkid dan Pisang Secara Tisu Kultur
  • HACCP- Verification and Auditing

 HUBUNGI 
PROGRAM PEMINDAHAN TEKNOLOGI (TE3)
Pusat Pemindahan Teknologi dan Pembangunan Usahawan
Ibu Pejabat MARDI
Persiaran MARDI- UPM
43400 Serdang
Selangor
(uP: Pn. Shariah Loh binti Long)

Tel:  03 8953 6834 / 6830/ 6829
WhatsApp:  012 896 2310
Emel:  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Program Sijil Kemahiran Malaysia
  • Pusat Bertauliah MARDI (PB MARDI) dikategorikan sebagai Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA). Pusat ini merupakan salah satu dari 15 Pusat bertauliah di bawah Bahagian Pembangunan kapasiti dan Latihan Pertanian (BPKLP), Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) yang berdaftar dengan Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia (KSM) serta ditauliahkan setiap tempoh tiga tahun.
  • PB MARDI melaksanakan Program TVET Sijil kemahiran Malaysia (SKM) Bidang Pengeluaran Makanan Tahap 3 bagi tempoh 2 tahun per cohort.
  • Peserta berumur 18 hingga 25 tahun.
  • Program ini dipersijilkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia (KSM).


Maklumat lanjut:
Program Latihan Kemahiran Pertanian Kebangsaan (PLKPK)

  • Dipapar pada 17 November 2022
  • Dikemaskini pada 20 Disember 2024
  • Laman Utama
  • Perkhidmatan
  • PEMINDAHAN TEKNOLOGI
  • Kursus dan Latihan