Skip to main content
Bahasa Melayu
English
Info Korporat
Profil MARDI
Latar Belakang & Sejarah
Dasar Institut
Visi & Misi
Objektif & Fungsi
Piagam Pelanggan
Pekeliling & Polisi
Pensijilan
PROLOG KETUA PENGARAH
Profil Pengurusan Tertinggi
Menteri dan Timbalan Menteri
Ahli Lembaga Pengelola
Ahli Majlis Sains
Ketua Pegawai Digital
Pengurusan MARDI
Pengarah MARDI Negeri
Teknologi & Visibiliti
Pengurusan R&D
Harta Intelek
Teknologi Dikomersial
STRUKTUR ORGANISASI
Penyelidikan
PADI & BERAS
HORTIKULTUR
KEJURUTERAAN
SAINS TERNAKAN
TANAMAN INDUSTRI
SAINS TANAH, AIR & BAJA
EKONOMI & SAINS SOSIAL
SAINS & TEKNOLOGI MAKANAN
BIOTEKNOLOGI & NANOTEKNOLOGI
AGROBIODIVERSITI & PERSEKITARAN
Perkhidmatan
BIJI BENIH DAN BAHAN TANAMAN (BBShoppe)
MAKMAL
CMDV
MARDILab
MMCC
TEKNOLOGI DALAM TAWARAN
PEMINDAHAN TEKNOLOGI
Pembangunan Usahawan
Kursus dan Latihan
Persidangan / Seminar
Kompleks Latihan
e-PERKHIDMATAN
KEDAI BUKU
KERJASAMA STRATEGIK
PENERBITAN
PENERBITAN
PENERBITAN DIGITAL BERKALA
Journal of Tropical Agriculture and Food Science (JTAFS)
Buletin Teknologi MARDI
Buletin Pemindahan Teknologi MARDI (BPTM)
Laporan Tahunan MARDI
Economic and Technology Management Review (ETMR)
IMEJ Komunikasi MARDI
PERPUSTAKAAN DIGITAL
e-BOOKSHOP
Hubungi Kami
Alamat dan Lokasi
e-Direktori Kakitangan
Stesen-Stesen MARDI
Bahasa Melayu
English
Soalan
Lazim
Hubungi
Kami
Maklum Balas
& Aduan
Peta
Laman
Info Korporat
Profil MARDI
Latar Belakang & Sejarah
Dasar Institut
Visi & Misi
Objektif & Fungsi
Piagam Pelanggan
Pekeliling & Polisi
Pensijilan
PROLOG KETUA PENGARAH
Profil Pengurusan Tertinggi
Menteri dan Timbalan Menteri
Ahli Lembaga Pengelola
Ahli Majlis Sains
Ketua Pegawai Digital
Pengurusan MARDI
Pengarah MARDI Negeri
Teknologi & Visibiliti
Pengurusan R&D
Harta Intelek
Teknologi Dikomersial
STRUKTUR ORGANISASI
Penyelidikan
PADI & BERAS
HORTIKULTUR
KEJURUTERAAN
SAINS TERNAKAN
TANAMAN INDUSTRI
SAINS TANAH, AIR & BAJA
EKONOMI & SAINS SOSIAL
SAINS & TEKNOLOGI MAKANAN
BIOTEKNOLOGI & NANOTEKNOLOGI
AGROBIODIVERSITI & PERSEKITARAN
Perkhidmatan
BIJI BENIH DAN BAHAN TANAMAN (BBShoppe)
MAKMAL
CMDV
MARDILab
MMCC
TEKNOLOGI DALAM TAWARAN
PEMINDAHAN TEKNOLOGI
Pembangunan Usahawan
Kursus dan Latihan
Persidangan / Seminar
Kompleks Latihan
e-PERKHIDMATAN
KEDAI BUKU
KERJASAMA STRATEGIK
PENERBITAN
PENERBITAN
PENERBITAN DIGITAL BERKALA
Journal of Tropical Agriculture and Food Science (JTAFS)
Buletin Teknologi MARDI
Buletin Pemindahan Teknologi MARDI (BPTM)
Laporan Tahunan MARDI
Economic and Technology Management Review (ETMR)
IMEJ Komunikasi MARDI
PERPUSTAKAAN DIGITAL
e-BOOKSHOP
Hubungi Kami
Alamat dan Lokasi
e-Direktori Kakitangan
Stesen-Stesen MARDI
Perkhidmatan
KURSUS DAN LATIHAN
Pembangunan Usahawan
Kursus dan Latihan
Persidangan / Seminar
Kompleks Latihan
Kursus dan Latihan Teknikal
JENIS MODUL
Modul-modul kursus adalah berasaskan kepada aktiviti penyelidikan dan pembangunan MARDI yang mempunyai potensi dan nilai komersial.
Modul ditawarkan terdiri daripada empat kluster utama dan mendapat pengiktirafan
:
KLUSTER TANAMAN
KLUSTER TERNAKAN
Pengeluaran Tanaman Terpilih Secara Fertigasi
Pertanian Bandar
Penanaman Cendawan
Penanaman Kelapa
Penternakan Lebah Kelulut
Penternakan Ayam Kampung
Penternakan Kambing secara Komersial
KLUSTER PEMPROSESAN MAKANAN
KLUSTER LANJUTAN/KUALITI DAN KESELAMATAN MAKANAN
Pes dan Perencah
Hasilan Bakeri (Kek, Cookies)
Sos (Cili, Tomato, Pencicah)
Kordial, Jus dan Minuman Terus Buah- Buahan
Sejuk Beku Pastri (Piza,
Shepherd’s Pie
,
Potato Cheese Bake
)
Hasilan Bakeri (Roti, Pastri)
Sejuk Beku Kuih Tradisional (Pau, Karipap, Kasturi)
Hasilan Surimi (Bebola Ikan, Kek Ikan, Yong Tau Fu, Sos Yong Tau Fu)
Snek Ikan (Keropok Lekor, Keropok Kering, Keropok Segera)
Mi, Taugeh, Tauhu
Pembungkusan dan Pelabelan Makanan
Good Hygiene Practices (
GHP) dalam Industri Pemprosesan Makanan
Jaminan Kualiti dan Keselamatan Pemprosesan Makanan
Good Manufacturing Practices
(GMP) untuk Industri Pemprosesan Makanan
Aditif Makanan
Pre-requisite to HACCP Implementation
HACCP and Its Implementation
Pembiakan Tanaman Orkid dan Pisang Secara Tisu Kultur
HACCP- Verification and Auditing
HUBUNGI
PROGRAM PEMINDAHAN TEKNOLOGI (TE3)
Pusat Pemindahan Teknologi dan Pembangunan Usahawan
Ibu Pejabat MARDI
Persiaran MARDI- UPM
43400 Serdang
Selangor
(UP: Pn. Shariah Loh binti Long)
WhatsApp: 012-896 2310
E-mel:
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Takwim Kursus dan Latihan Teknikal
Muat Turun :
Takwim Kursus & Latihan Teknikal MARDI 2025
Takwim Kursus Pengenalan Teknologi MARDI 2025
Borang Permohonan Kursus
Program Sijil Kemahiran Malaysia
Maklumat lanjut:
Program Latihan Kemahiran Pertanian Kebangsaan (PLKPK)
Latihan Hands-On Teknologi
Dipapar pada 17 November 2022
Dikemaskini pada 14 Januari 2025
Laman Utama
Perkhidmatan
PEMINDAHAN TEKNOLOGI
Kursus dan Latihan