Perkhidmatan
Kursus & Latihan Teknikal
MARDI menawarkan khidmat perundingan dan latihan dalam bidang pertanian dan makanan melalui program latihan. MARDI mempunyai seramai lebih kurang 400 orang Pegawai Penyelidik pakar daripada pelbagai bidang sains dan teknikal. Ini disokong oleh infrastruktur yang agak lengkap serta rangkaian dengan pakar- pakar pada peringkat nasional dan antarabangsa. Justeru, Institut berupaya menawarkan latihan dan khidmat perundingan latihan yang bermutu tinggi kepada pelanggan tempatan, antarabangsa dan serantau.
Perkhidmatan perundingan latihan:
- Membuat analisis keperluan latihan
- Membuat perancangan latihan
- Menyediakan modul dan merekabentuk kursus
Perkhidmatan latihan:
- Menyediakan tenaga pengajar
- Mengendalikan kursus
Bayaran:
- Bayaran dikenakan berdasarkan kepada jenis perkhidmatan dan kadar yang telah ditetapkan.
Kumpulan sasar yang akan mendapat manfaat daripada pelaksanaan kursus dan latihan teknikal yang dikendalikan adalah:
- Agen pengembangan agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta lain- lain jabatan kerajaan
- Juruteknik daripada institusi awam dan swasta
- Usahawan Industri Kecil dan Sederhana
- Kumpulan petani dan pekebun kecil yang progresif
- Kumpulan pelanggan serantau & antarabangsa
- Orang awam yang berminat
Kursus dan latihan teknikal MARDI dilaksanakan di Ibu Pejabat MARDI dan stesen-stesen MARDI seperti berikut:
Selangor Ibu Pejabat MARDI Stesen MARDI Tanjung Karang |
Pahang Stesen MARDI Cameron Highlands Stesen MARDI Muadzam Shah |
Kelantan Stesen MARDI Pasir Puteh |
Kuala Terengganu Stesen MARDI Kuala Terengganu |
Kedah Stesen MARDI Langkawi |
Perak Stesen MARDI Bagan Datuk |
Sarawak |
Sabah Stesen MARDI Kota Kinabalu |
Johor Stesen MARDI Kluang Stesen MARDI Pontian Stesen MARDI Johor Bahru |
|
Modul-modul kursus adalah berasaskan aktiviiti penyelidikan dan pembangunan MARDI yang mempunyai potensi dan nilai komersial.
Terdapat 60 modul yang terdiri daripada empat (4) kluster utama dan mendapat pengiktirafan:
- Kluster Tanaman
- Kluster Ternakan
- Kluster Pemprosesan Makanan
- Kluster Keselamatan dan Kualiti Makanan
Kluster :
Tanaman
1. Pengeluaran Tanaman Terpilih Secara Fertigasi
2. Pertanian Bandar
3. Penanaman Cendawan
4. Penanaman Kelapa
Ternakan
1. Penternakan Lebah Kelulut
2. Penternakan Ayam Kampung
3. Penternakan Kambing secara Komersial
Pemprosesan Makanan
1. Pes dan Perencah
2. Hasilan Bakeri (Kek, Cookies)
3. Sos (Cili, Tomato, Pencicah)
4. Kordial, Jus dan Minuman Terus Buah- Buahan
5. Produk Daging (Nuget, Burger, Sosej)
6. Sejuk Beku Pastri (Pizza, Shepherd’s Pie, Potato Cheese Bake)
7. Hasilan Bakeri (Roti, Pastri)
8. Sejuk Beku Kuih Tradisional (Pau, Karipaf, Kasturi)
9. Hasilan Surimi (Bebola Ikan, Kek Ikan, Yong Tau Fu, Sos Yong Tau Fu)
10. Snek Ikan (Keropok Lekor, Keropok Kering, Keropok Segera)
11. Mi, Taugeh, Tauhu
Kualiti dan Keselamatan Makanan / Lanjutan
1. Pembungkusan dan Pelabelan Makanan
2. Good Hygiene Practices (GHP) dalam Industri Pemprosesan Makanan
3. Ke Arah Penghasilan Makanan Halal
4. Jaminan Kualiti dan Keselamatan Pemprosesan Makanan
5. Good Manufacturing Practices (GMP) untuk Industri Pemprosesan Makanan
6. Aditif Makanan
7. Pre-requisite to HACCP Implementation
8. HACCP and Its Implementation
9. Pembiakan Tanaman Orkid dan Pisang Secara Tisu Kultur
10. HACCP- Verification and Auditing
PROGRAM PEMINDAHAN TEKNOLOGI
PUSAT PEMINDAHAN TEKNOLOGI DAN PEMBANGUNAN USAHAWAN
Ibu Pejabat MARDI
Persiaran MARDI- UPM
43400 Serdang
Selangor.
Pn. Shariah Loh binti Long
Tel: 03- 8953 6910 / 6923
Faks: 03- 8953 6789
Emel:
- Published on 17 November 2022
- Last modified on 13 December 2024