Skip to main content

Frequently
Asked Question

Contact
Us

Feedback
& Report

Site
Map

Info

Harta Intelek

Status IP
No. Serial No./
Filing No./
Certificate No. 
Intellectual Property Inventors/
Assignee
Disclosure Date
1 TS 2023/01/143 Penghasilan Filem Boleh Dimakan Daripada Kanji Dan Kitosan Menggunakan Teknik Penyemperitan (Extrusion) Noor Zainah Adzaly  2023
2 CR 2023/02/106/
LY2023W04413/
CRLY2023W04413
PEMBANGUNAN FILEM BERWARNA BOLEH DIMAKAN DARIPADA SUMBER SEMULAJADI
Pembangunan Filem Boleh Dimakan Daripada Sumber Semulajadi 
Khairol Nadia Abd Halim 2023
3 CR 2023/03/107/
LY2023W04415/
CRLY2023W04415
SAMBAL NANGKA
Teknologi Penghasilan Nangka Sambal
Dr. Koh Soo Peng  2023
4 TS 2023/04/141 Softcandy Daripada Buah-Buahan Untuk Kanak-kanak  Dr. Aida Hamimi Ibrahim  2023
5 TS 2023/05/144 Teknik Baru Dalam Penghasilan Liberica Kopi Spesialiti Dr. Koh Soo Peng  2023
6 PT 2023/06/095/
PI2023006056
AN AFLATOXIN DETECTION SYSTEM
Pengesanan Pantas Aflatoxin Pada Jagung Bijian Dengan Peranti Biosensor Mudah Alih IoT
Dr. Nur Azura Mohd Said  2023
7 TS 2023/07/145 Panel Diagnostik Padi Untuk Pengesahan Ketulenan Benih  Mohd Shahril Firdaus Ab Razak 2023
8 CR 2023/08/108 Pakej Pembajaan Hasil Tinggi Varieti Padi Hibrid Baharu Muhammad Naim Fadzli Abd Rani  2023
9 CR 2023/09/109/
LY2023W04412/
CRLY2023W04412
S.O.P TEKNOLOGI PENGHASILAN JERKI DAGING BERTEKSTUR LEMBUT DAN KURANG LIAT
Jerki Daging Berstruktur Lembut dan Kurang Liat
Mohd Nazri Mohd Zafar  2023
10 TS 2023/10/146 Multigen Chip Trait Kualiti dan Ketahanan Abiotik Padi Mohd Shahril Firdaus Ab Razak  2023
11 CR 2023/11/110 SOP Pemeliharaan Secara Massa Agen Kawalan Biologi bagi Kawalan Serangga Perosak Utama Tanaman Saiful Zaimi Jamil 2023
12 TS 2023/12/147 Proses Penghasilan Teh Tinggi GABA Dr. Azlina Mohd Danial 2023
13 CR 2023/13/111 Teknologi Sedia Dihidang Makanan Malaysia Sabeetha Sarmin  2023
14 CR 2023/14/112 Teknologi Pek Makanan Konvenien Makanan Malaysia (Nasi Lemak, Roti Canai, Char Kuetiau, Sate Ayam dan Teh Tarik) Sabeetha Sarmin 2023
15 TS 2023/15/148 Teknologi Penghasilan Antibodi Poliklonal Terhadap Penyakit Tanaman Pathogen Makanan dan Kontaminasi Pertanian Dr. Nur Azura Mohd Said 2023
16 TS 2023/16/149 Sistem Kawalan Biologi Kumbang Palma Merah (RPW) Menggunakan Formulasi Nano-emulsi Kulat Metarhizium dan Perangkap Berferomon Baharu di Kawasan Penanaman Kelapa Dr. Mazidah Mat  2023
17 TS 2023/17/150 Bahan Penarik Alternatif (ethyl acetate) Bagi Kawalan Kumbang Palma (RPW) Wan Khairul Anuar Wan Ali  2023
18 TS 2023/18/151 Teknologi Minuman Kaya Likopen Mohamed Nazim Anvarali  2023
19 PVP 2023/19/058/
PVBT 025/23
Klon Baharu Kopi Liberica Berhasil Tinggi (MKL8) Noor Syahira Nasarudin (60), Mohd Noh Yusof (40) 2023
20 PVP 2023/20/059/
PVBT 026/23
Klon Baharu Kopi Liberica Berhasil Tinggi (MKL9) Noor Syahira Nasarudin (60), Mohd Noh Yusof (40) 2023
21 PVP 2023/21/060/
PVBT 027/23
Klon Baharu Kopi Liberica Berhasil Tinggi (MKL10) Noor Syahira Nasarudin (60), Mohd Noh Yusof (40) 2023
22 CR 2023/22/113 Pengesanan Pantas Aflatoxin Pada Jagung Bijian Dengan Peranti Biosensor Mudah Alih IoT Dr. Nur Azura Mohd Said  2023
23 CR 2023/23/114 Sistem Kawalan Biologi Kumbang Palma Merah (RPW) Menggunakan Formulasi Nano-emulsi Kulat Metarhizium dan Perangkap Berferomon Baharu di Kawasan Penanaman Kelapa Dr. Mazidah Mat Bahari  2023
24 CR 2023/24/115 Pakej Mekanisasi Pengeluaran Nanas di Tanah Gambut Rohazrin Abdul Rani  2023
25 CR 2023/25/116 Teknologi Penyejukbekuan Kriogenik Nangka Dalam Bentuk Sebiji Nur Azlin Razali  2023
26 TM 2023/26/041 Teknologi Minuman Kaya Likopen Mohamed Nazim Anvarali  2023
27 PVP 2023/28/061 Varieti Berpotensi Untuk Kawasan Tadahan Hujan (MR326) Dr. Elixon Sunian  2023
28 PVP 2023/29/062 Varieti Berpotensi Untuk Kawasan Tadahan Hujan (MR331) Dr. Elixon Sunian  2023
29 CR 2023/31/118 Sistem Pembersihan dan Penggredan Tembikai Dr. Zainun Mohd Shafie 2023
30 CR 2023/32/119 Pembangunan Varieti Padi Hibrid Baharu MARDI – HY0046H  Muhammad Naim Fadzli Abd Rani  2023
31 CR 2023/33/120 Sistem Vertiplanter Automasi Sakinah Idris  2023
32 CR 2023/34/121 Kaedah Pembangunan Koloni Induk dan Koloni Sokongan Elit Bagi Menyokong Penghasilan Koloni Baru di Lapangan Dr. Mohd Fahimee Jaapar  2023
33 CR 2023/35/122 SOP Penghasilan Beras Rebus Dr. Asfaliza Ramli  2023
34 TS 2023/36/152 Minuman Kelapa Muda Berkarbonat

Penambahbaikan Jangka Hayat Produk Minuman Kelapa Muda Berkarbonat Melalui Kaedah Rawatan Microfiltration
Nur Farah Hani Muhamad  2023
35 TS 2023/37/153 Teknologi Penghasilan Minuman Air Santan Berperisa Mohd Izwan Mohd Lazim  2023
36 TS 2022/01/129 Nano-Emulsi Bagi Rawatan Awal Penyakit Bawaan Biji Benih Padi Dr. Noor Azlina Masdor 2022
37 PT 2022/02/092/
PI2022006787
A LATERAL FLOW IMMUNOASSAY TEST STRIP AND A METHOD OF PRODUCING THE SAME FOR DETECTING RICE PATHOGEN
Kit Pengesan LFIA Bagi Penyakit Padi Hawar Daun Bakteria (BLB), Jalur Daun Bakteria (BLS) dan Karah (Blast)
Mohd Afendy Abdul Talib  2022
38 PT 2022/03/093/
PI2022004518
A SAGO TRUNK GRATING DEVICE AND METHOD THEREOF
Mesin Pemarut Batang Sagu 
Wan Mohd Fariz Wan Azman  2022
39 CR 2022/04/086/
LY2022W02986/
CRLY2022W02986
MANUAL TEKNOLOGI PENGELUARAN CILI SECARA ORGANIK
Pakej Teknologi Pengeluaran Sayuran Berbuah (Cili) Secara Organik Dan Intensif
Nur Liyana Iskandar 2022
40 CR 2022/05/087/
LY2022W02981/
CRLY2022W02981
Teknologi Pengendalian Lepastuai Asam Gelugur (Garcinia atroviridis) Dr. Zaulia Othman  2022
41 TS 2022/06/130 Opak Tinggi Serat Diet Daripada Hampas Soya Norzaleha Kasim  2022
42 TS 2022/07/131 Teknologi bar komposit pembebasan tenaga berskala untuk atlet enduran, individu aktif dan golongan health conscious (NutrifitTM Bar Enduran) Dr. Khairunizah Hazila Khalid  2022
43 TS 2022/08/132 Titisan padi transgenik varieti MR219 yang dipertingkatkan kerintangan terhadap penyakit hawar seludang Dr. Rogayah Sekeli 2022
44 CR 2022/09/088/
LY2022W02980/
CRLY2022W02980
Teknologi kejuruteraan pengeringan dan penyimpanan jagung bijian di iklim Malaysia Ts. Yahya Sahari  2022
45 TS 2022/10/133 Teknologi Kandi Pembebasan Tenaga Tinggi untuk Atlet Enduran (Nutrifit™ High Energy Candy) Dr. Faridah Hussin 2022
46 TS 2022/11/134 Teknologi Pemprosesan Aiskrim Kelapa Kurang Kalori Nor Zalina Mat Saad  2022
47 TS 2022/12/135 Proses Pengeluaran Makanan Ayam Kampung MARDI Berasaskan PKE yang Ditambah Enzim Dr. Noraini Samat  2022
48 CR 2022/13/089/
LY2022W04542/
CRLY2022W04542
TEKNOLOGI PENGOVULAN BERGANDA DAN PERMANIAN BERADAS UNTUK PENGHASILAN EMBRIO IN VIVO Teknologi Pengovulan Berganda dan Permanian Beradas untuk Pengeluaran Embrio Lembu Secara in Vivo Dr. Habsah Bidin  2022
49 CR 2022/14/090/
LY2022W04541/
CRLY2022W04541
TEKNIK PEMBAJAAN DENGAN SELENIUM BAGI MENINGKATKAN NUTRISI SAYUR BAYAM
Teknik Pembajaan dengan Selenium bagi Meningkatkan Nutrisi Sayur Bayam
Dr. Dayang Safinah Nayan  2022
50 PVP 2022/15/053/
PVBT021/22
SUGARPINE/MAHKOTA PONTIAN'
Hibrid baharu Nanas Josapine x 53-116 (1) – Line 1
Nurul Shamimi Abdul Ghani  2022
51 TS 2022/16/136 Formulasi Baja Fertigasi Bagi Meningkatkan Penghasilan Rizom Halia  Dr. Yaseer Suhaimi Mohd 2022
52 CR 2022/17/091/
LY2023W00202/
CRLY2023W00202
Pemeliharaan Ratu Lebah (Heterotrigona itama) secara massa Mohd Fahimee Jaapar  2022
53 CR 2022/18/092/
LY2022W04543/
CRLY2022W04543
“RiceFert-OC” Online Calculator for Fertilizer Recommendation Muhammad Zamir Abdul Rashid 2022
54 CR 2022/19/093/
LY2022W04544/
CRLY2022W04544
TEKNOLOGI PENGHASILAN BENIH CENDAWAN KUKUR MENGGUNAKAN PELET KAYU
Teknologi Penghasilan Benih Cendawan Kukur Kos Efektif
Khairul Asfamawi Khulidin 2022
55 CR 2022/20/094/
LY2022W04545/
CRLY2022W04545
Teknologi Pengeluaran Cendawan Kukur Khairul Asfamawi Khulidin  2022
56 CR 2022/21/095/
LY2022W04546/
CRLY2022W04546
Teknik Pemprosesan Minimum Nangka Muda Nur Syafini Ghazali  2022
57 PT 2022/22/094 Teknologi LFIA Untuk Pengesanan Penyakit (BDB) Pisang  Mohd Afendy Abdul Talib   2022
58 CR 2022/23/096/
LY2023W00203/
CRLY2023W00203
Prosedur Operasi Standard Penanaman Padi Wangi MRQ76 Dr. Asfaliza Ramli  2022
59 TS 2022/24/137 Penghasilan Filem Boleh Dimakan Berasaskan Kanji Sagu dan Rumpai Laut Menggunakan Kaedah Penyemperitan Dr. SiahWatt Moey 2022
60 CR 2022/25/097/
LY2023W00201/
CRLY2023W00201
PENGENDALIAN LEPASTUAI CERI TERENGGANU SEGAR
Teknologi Pengendalian Lepastuai Ceri Terengganu
Dr. Zaulia Othman  2022
61 CR 2022/26/098/
LY2023W00204/
CRLY2023W00204
Pakej Mekanisasi Ladang Bagi Pengeluaran Ubi Keledek Anuar Abdullah  2022
62 TS 2022/27/138 Formulasi Baja Keledek untuk Penanaman Secara Fertigasi Dr. Yaseer Suhaimi Mohd  2022
63 CR 2022/28/099/
LY2023W01327/
CRLY2023W01327
Pakej Pembajaan Padi Wangi Bagi Mengekalkan Ciri Kualiti Dr. Shahida Hashim  2022
64 CR 2022/29/100/
LY2023W01330/
CRLY2023W01330
BIOSENSOR DNA UNTUK PENENTUAN PANTAS DAN TEPAT VARIETI DURIAN MUSANG KING
Biosensor DNA untuk Penentuan Pantas dan Tepat Varieti Durian Musang King
Dr. Lau Han Yih  2022
65 TS 2022/30/139 Teknologi LAMP Untuk Pengesanan Tepat DNA Khinzir Dalam Produk Makanan  Dr. Lau Han Yih  2022
66 CR 2022/31/101 Prototaip Penggerak Utama Pintar Separa Automasi Ir. Dr. Badril Hisham Abu Bakar 2022
67 CR 2022/32/102/
LY2023W01332
e-SIAAP - Aplikasi Sistem Amaran Awal Serangan Perosak Benah Perang Dr. Arina Mohd Noh  2022
68 CR 2022/33/103 TEKNOLOGI PENGENDALIAN LEPASTUAI UBI KELADI SEGAR
Teknologi Pengendalian Lepastuai Ubi Keladi Wangi
Dr. Zaulia Othman  2022
69 TS 2022/34/140 Minuman Nektar Buah Campuran Berciri Anti Radang Untuk Warga Tua Siful Bahri Sa'ari 2022
70 PVP 2022/35/054/
PVBT006/23
Titisan Inbreed Jagung Manis-HBL Nor Hazlina Mat Sa'at  2022
71 PVP 2022/36/055
PVBT004/23
Titisan Inbreed Jagung Manis-MML Nor Hazlina Mat Sa'at  2022
72 PVP 2022/37/056
PVBT005/23
Titisan Inbreed Jagung Manis-BCL Nor Hazlina Mat Sa'at  2022
73 PVP 2022/38/057/
PVBT003/23
Hibrid jagung manis-QP
Hibrid jagung manis berasaskan 'Improved MASMADU'
Hibrid Baharu Jagung Manis
(Hibrid Jagung Manis NH18-Tajuk Baharu JPPI)
Nor Hazlina Mat Sa'at  2022
74 CR 2022/39/104/
LY2023W01334/
CRLY2023W01334
PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP)  TEKNOLOGI PENGURUSAN SISA LANSKAP BERSKALA BESAR MELALUI KAEDAH PENGOMPOSAN
Teknologi Pengurusan Sisa Lanskap Berskala Besar Melalui Kaedah Pengomposan
Mohammad Hariz Abd Rahman  2022
75 CR 2022/40/105 PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI PIROLISIS BAGI PENGHASILAN BIOCHAR DAN CUKA KAYU DARIPADA SISA PERTANIAN
Teknik Pengurusan Sisa Pertanian Secara Efektif Dengan Kaedah Pirolisis Bagi Penghasilan Biochar dan Cuka Kayu
Mohammad Hariz Abdul Rahman  2022
76 TS 2022/41/142 Minuman Pra-Campuran Kopi Liberica Dengan Ekstrak Pegaga Untuk Kesihatan Geriatrik Nik Hafizah Nik Ubaidillah  2022
77 UI 2021/01/021/
UI2021003923
AN ADJUSTABLE LIQUID SPAWN INOCULATION DEVICE
Alat Penyuntik Benih Cendawan Cecair Boleh Laras (Adjusted Spawn Liquid Volume Injector, (ALVI)
Khairul Asfamawi Khulidin  2021
78 TS 2021/02/094 Teknologi Penghasilan Benih Cendawan Cecair Khairul Asfamawi Khulidin  2021
79 TS 2021/03/095 Minuman Kuini Difermentasi : Agen Therapeutik Baharu untuk Hiperkolesterolemia Dr. Musaalbakri Abdul Manan  2021
80 TS 2021/04/096 Minuman Ceri Terengganu Difermentasi : Agen Therapeutik Anticholesterol Baharu  Dr. Musaalbakri Abdul Manan  2021
81 UI 2021/05/022/
UI2021003916
A MULTI-MODE CONVECTIVE DRYER
Rotary Convective Dryer (RCD) : A Novel Innovation for Drying Grated Coconut
Yahya Sahari  2021
82 TS 2021/06/097 Formulasi Lengkap Berasaskan Konsortium Mikrob Berkesan untuk Pengawalan Mati Rosot Betik Noriha Mat Amin  2021
83 TS 2021/07/098 GreenCoat: Formulasi Bahan Salutan Agro-Polimer dan Teknik Salutan Baja Sebatian untuk Tanaman Betik Muhammad Syahren b Adzahar 2021
84 TS 2021/08/099 GreenCoat: Formulasi Bahan Salutan Agro-Polimer dan Teknik Salutan Baja Sebatian untuk Tanaman Mangga Muhammad Syahren b Adzahar 2021
85 CR 2021/09/064/
LY2021W01657/
CRLY2021W01657
Pakej Pembajaan Padi di Kawasan Luar Jelapang bagi Skim Padi Skuduk-Chupak Zaki Musa  2021
86 CR 2021/10/065/
LY2021W04429/
CRLY2021W04429
Formulasi Makanan Berkos Kompetitif  untuk Tilapia Farahiyah Ilyana Jamaludin  2021
87 TS 2021/11/100 Teknologi Penghasilan Produk Topikal Anti-Penuaan dan Anti-Pigmentasi Daripada Cendawan Kukur Dang Lelamurni Abd Razak  2021
88 TS 2021/12/101 Titisan Padi Transgenik yang Rintang (Resistance) kepada Racun Glyphosate)
(Kaedah Penghasilan Benih Padi Transgenik)
Dr. Zuraida Ab Rahman  2021
89 PVP 2021/13/051 Camey, A Hybrid to Enhance the Coconut-based industry in Malaysia Sentoor A/L Govindasamy 2021
90 PVP 2021/14/052/
PVBT 026/21
MARIA
Varieti Padi Spesialti MRQ103
Dr. Asfaliza Ramli 2021
91 TS 2021/15/102 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
(Permulaan/Krib)
Dr. Predith A/L Michael  2021
92 TS 2021/16/103 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
(Pra Pembiakan / Penggemukan)
Dr. Marini Ahmad Marzuki  2021
93 TS 2021/17/104 Proses Menghasilkan Anak Benih Alovera (Aloe Sinensis) Bernilai Tinggi  Melalui Kaedah  Kultur Tisu Dr. Zuraida Ab.Rahman 2021
94 CR 2021/18/066/
LY2021W04205/
CRLY2021W04205
MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGELUARAN BAHAN TANAMAN HIASAN EKSOTIK UNTUK LANDSKAP
Kaedah Pengeluaran Bahan Tanaman Eksotik Secara Massa Melalui Keratan Mikro
Sakinah Idris  2021
95 CR 2021/19/067/
LY2021W04204/
CRLY2021W04204
MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD KAEDAH PEMBIAKAN BAHAN TANAMAN NATIF BERFUNGSI MELALUI KELOPAK BEBAWANG, KERATAN DAUN, KERATAN BATANG DAN BELAHAN RIZOM SECARA MASSA
Kaedah Pembiakan Bahan Tanaman Natif Berfungsi Melalui Kelopak Bebawang, Keratan Daun, Keratan Batang dan Belahan Rizom Secara Massa
Masnira Mohammad Yusoff  2021
96 UI 2021/20/023/
UI 2021007582
A PINEAPPLE PRUNING MACHINE
Pineapple Pruning Machine for Pineapple Sucker Production
Adli Fikri Ahmad Sayuti  2021
97 TS 2021/21/105 Serbuk Pracampuran Minuman Kaya Anthosianin Dan Serat Diet Berciri Anti-hiperkolesterolemik Tun Norbrillinda Mokhtar  2021
98 TS 2021/22/106 Teknologi Kiub Asam Pedas Norzaleha Kasim  2021
99 TS 2021/23/107 Teknologi Pracampuran Bijirin Vege Segera Kaya Vitamin dan Mineral Berciri Anti Tekanan Oksidatif untuk Geriatrik Zuwariah Ishak (100) 2021
100 TS 2021/24/108 Teknologi Penghasilan Air Kelapa Tua Difermentasi Sebagai Minuman Kesihatan Mohd Izwan Mohd Lazim  2021
101 CR 2021/25/068/
LY2021W04427/
CRLY2021W04427
MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD SISTEM MEKANISASI PEMPROSESAN MINIMUM NANGKA
Sistem Mekanisasi Pemprosesan Minimum Nangka
Dr. Zainun Mohd Shafie  2021
102 CR 2021/26/069/
LY2021W04430/
CRLY2021W04430
MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD IMPELEMEN PEMBAJAK ALUR SUB-PERMUKAAN MENGGUNAKAN TALI BIODEGRADASI
Sub-Surface Mole Plough Using Biodegradable Rope / Pembajak alur sub-permukaan menggunakan tali biodegradasi
Eddy Herman Sharu 2021
103 TS 2021/27/109 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
(Pembesaran)
Dr. Predith A/L Michael 2021
104 TS 2021/28/110 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
(Penggemukan)
Dr. Predith A/L Michael 2021
105 TS 2021/29/111 Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
(Sara Diri)
Dr. Predith A/L Michael 2021
106 TS 2021/30/112 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
(Pembiakan)
Dr. Marini Ahmad Marzuki  2021
107 TS 2021/31/113 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
(Laktasi)
Dr. Marini Ahmad Marzuki 2021
108 TS 2021/32/114 Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
(Pertumbuhan)
Dr. Marini Ahmad Marzuki  2021
109 CR 2021/33/070/
LY2021W04206/
LY2021W04206
MANUAL TEKNOLOGI PENGELUARAN KAMBING KATJANG-BOER SECARA SEMI-INTENSIF
Pakej Formulasi Makanan Tepat Kambing Kacukan Katjang-Boer
Dr. Predith A/L Michael  2021
110 CR 2021/34/071/
LY2021W04209/
CRLY2021W04209
MANUAL TEKNOLOGI PENGELUARAN LEMBU PEDAGING KEDAH KELANTAN ELIT
Pakej Formulasi Makanan Lembu Kedah Kelantan Elit
Dr. Marini Ahmad Marzuki  2021
111 TS 2021/35/115 ‘Recovery Sports Drink’ Untuk Atlet dan Golongan Aktif Bersukan Wan Nur Zahidah Wan Zainun  2021
112 UI 2021/36/024/
UI 2021007278
A METHOD FOR DETECTING BLOOD DISEASE IN BANANA
Kit Pengesanan Lapangan BDB Pisang Melalui Amplifikasi Isothermal DNA Dan Penggumpalan Partikel Karbon
Dr. Norliza Abu Bakar  2021
113 UI 2021/37/025/
UI 2021006846
CROP RESIDUES SHREDDER IMPLEMENT FOR TRACTORS
Implemen Penghancur Pokok Nanas
Rohazrin Abdul Rani  2021
114 UI 2021/38/026/
UI 2021006671
A POLYOXYMETHYLENE GROUSER TRACK SHOE FOR AGRICULTURAL TRACK
Lightweight Grousers for Agricultural Tracks : New Solution For Soft Soil Problem
Mohd Khusairy  2021
115 CR 2021/39/072/
LY2021W04208/
CRLY2021W04208
PARENT STOCK AYAM SAGA MANUAL OPERASI STANDARD 2021
Teknologi Pengeluaran Anak Ayam Kampung MARDI di Ladang Penternak Parent Stock (PS)
Muhammad Mohd Sabri  2021
116 CR 2021/40/073/
LY2021W06184/
CRLY2021W06184
Teknologi Penanaman Kuini Dr. Mohd Shukri Mat Ali  2021
117 CR 2021/41/074/
LY2021W04210/
CRLY2021W04210
KELADI DI MALAYSIA
Teknologi Pengeluaran Keladi Berskala Perintis
Umikalsum Mohamed Bahari  2021
118 CR 2021/42/075/
LY2023W01328/
CRLY2023W01328
MANUAL TEKNOLOGI PEMPROSESAN CUKA
(Upscaling of vinegar processes through fermentation of coconut and pineapple substrates)
Dr. Kamariah Long  2021
119 TS 2021/43/116 Produk Krim Anti Radang Berasaskan Sayuran Tradisional (Maman) Dr. Sanimah Simoh  2021
120 TS 2021/44/117 Nano-emulsi bagi mengawal pertumbuhan fungus Aspergillus flavus pada jagung bijian Dr. Noor Azlina Masdor  2021
121 TS 2021/45/118 Minuman Jus Kuini Berciri Prebiotik Saiful Bahri Sa'ari 2021
122 CR 2021/46/076/
LY2021W04207/
CRLY2021W04207
PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGURANGAN KEHILANGAN LEPAS TUAI PADI
Pelaksanaan Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi pengurangan Kehilangan Lepas Tuai padi melalui pelarasan jentuai
Dr. Azman Hamzah  2021
123 CR 2021/47/077/
LY2021W04731/
CRLY2021W04731
Sistem Penyejukan Evaporatif Kos Efektif Dalam Pengangkutan Sayuran Ts. Dr. Masniza Sairi  2021
124 CR 2021/48/078/
LY2022W04540/
CRLY2022W04540
PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGENDALIAN MEKANISASI
LADANG PENGELUARAN KUBIS TANAH RENDAH
Sistem Mekanisasi Ladang Lengkap Bagi Pengeluaran Kubis Tanah Rendah
Ir. Ts. Mohd Fazly Mail  2021
125 TS 2021/49/119 Teknologi Tauhu Ikan Patin Nik Hafizah Nik Ubaidillah  2021
126 TS 2021/50/120 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
(Pra Pembiakan)
Dzulfazly Aminudin  2021
127 TS 2021/51/121 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
(Pembiakan)
Dzulfazly Aminudin  2021
128 TS 2021/52/122 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
(Laktasi)
Dzulfazly Aminudin  2021
129 TS 2021/53/123 Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas
(Tumbesaran)
Dzulfazly Aminudin  2021
130 CR 2021/54/079
LY2023W04414/
CRLY2023W04414
SOP TEKNOLOGI PENGELUARAN MAKANAN LEMBU BAKA BRAKMAS
Teknologi Pengeluaran Makanan Lembu Baka Brakmas 
Dzulfazly Aminudin 2021
131 CR 2021/55/080/
LY2021W06181/
CRLY2021W06181
MANUAL TEKNOLOGI TEKNIK PENGENDALIAN LEPAS TUAI NANGKA J33 UNTUK PASARAN EKSPORT
Teknik pengendalian lepas tuai nangka untuk pasaran eksport
Joanna Cho Lee Ying  2021
132 TS 2021/56/124 Benih Cecair untuk Cendawan Tiram Kelabu Ganisan Krishnen  2021
133 TS 2021/57/125 Benih Pepejal untuk Cendawan Kukur Ganisan Krishnen  2021
134 PT 2021/58/091/
PI2022005377
POLYCLONAL ANTIBODIES AND USE THEREOF
Teknologi Immunosensor Untuk Pengesanan Kuantitatif Agen Penyakit Hawar Daun Bakteria, Jalur Daun Bakteria dan Karah
Dr. Nur Azura Mohd Said  2021
135 CR 2021/59/081/
LY2022W02982/
CRLY2022W02982
PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI MITIGASI PEMBEBASAN GAS RUMAH KACA BAGI TANAMAN PADI MELALUI APLIKASI MIKROB PENGURAI JERAMI
Teknologi Mitigasi Pembebasan Gas Rumah Kaca Bagi Tanaman Padi Melalui Aplikasi Mikrob Pengurai Jerami
Mohammad Hariz Abd Rahman  2021
136 CR 2021/60/082/
LY2022W02983/
CRLY2022W02983
PROSEDUR OPERASI STANDARD (SOP) TEKNOLOGI ADAPTASI PERUBAHAN CUACA BAGI TANAMAN PADI MELALUI KAEDAH PENGURUSAN AIR
Teknologi Adaptasi Perubahan Cuaca Bagi Tanaman Padi Melalui Kaedah Pengurusan Air
Mohd Aziz Rashid  2021
137 CR 2021/61/083/
LY2022W02967/
CRLY2022W02967
Teknik kombinasi suhu rendah dan pembungkusan untuk pemanjangan hayat durian segar bagi segmen pasaran berbeza Nur Azlin Razali  2021
138 CR 2021/62/084/
LY2022W02966/
CRLY2022W02966
Teknologi Pengendalian Lepas Tuai Cendawan Tiram Kelabu Hibrid (MP9, MP28) dan Cendawan Kukur Dr. Zaulia Othman  2021
139 CR 2021/63/085/
LY2022W02965/
CRLY2022W02965
Teknik Kombinasi Perlakuan Pra-Kondisi Suhu dan Pembungkusan Atmosfera Terubahsuai untuk Pemanjangan Hayat Simpanan Betik Nur Azlin Razali  2021
140 TS 2021/64/126 Produk bioingredien buahan premium difermentasi dengan faedah kesihatan yang ditambah baik dihasilkan melalui proses fermentasi yang unik dan tepat menggunakan strain probiotik kombucha terpilih:
(i) Daun Betik
(ii) Buah Betik
(iii) Daun Mangga
(iv) Daun Nangka
(v) Buah Nangka
Dr. Koh Soo Peng 2021
141 TS 2021/65/127 Produk Minuman Kelulut Prebiotik Float Bead Dr. Koh Soo Peng  2021
142 TS 2021/66/128 Nektar Campuran Roselle dan Pitaya Kaya Antioksidan Mohamed Nazim Anvarali 2021
143 CR 2020/01/046/
LY 2020005932/
CRLY00027268
Teknologi Mekanisasi Pemprosesan Bepang Kacang Dr. Azman Hamzah 2020
144 PT 2020/02/090/
PI 2020004690
AN APPARATUS AND A METHOD FOR CLEANING A BIRD NEST
Sistem Robotik Berasaskan Komputer Berpenglihatan Dengan Mekanisasi Sedutan Khas untuk Membersihkan Kekotoran Sarang Burung Walit
Dr. Ten Seng Teik  2020
145 CR 2020/03/047/
LY2020000762/
CRLY00023243
Aplikasi Mudah Alih Pemantauan Pelarasan Jentuai Padi Di Malaysia Mohd Shahmihaizan Mat Jusoh  2020
146 TS 2020/04/080 Pengesanan Kelapa Matag F1 Menggunakan Penanda SNP Daripada Alat Agena Massarray Dr. Khairun Hisam Nasir  2020
147 PVP 2020/05/046/
PVBT018/21
SERI JELIRA 1 - Benih Pepejal Untuk Cendawan Tiram Kelabu (MP9) Dr. Ganisan Krishnen  2020
148 PVP 2020/05/046/
PVBT019/21
SERI JELIRA 2 - Benih Pepejal Untuk Cendawan Tiram Kelabu (MP28) Dr. Ganisan Krishnen  2020
149 CR 2020/06/048/
LY2020002156/
CRLY00024461
MARDIApps: Aplikasi Mudah Alih (myBioAgent) Mohamad Zulkifly Zakaria@ Mustafa  2020
150 CR 2020/07/049/
LY2020002157/
CRLY00024457
MARDIApps: Aplikasi Mudah Alih (myPadiManager) Mohamad Zulkifly Zakaria@ Mustafa  2020
151 CR 2020/08/050/
LY 2020005928/
CRLY00027272
Sistem Pengeluaran Benih Induk Hibrid Kadaria 1 di Peningkatan Skala Mohd Solihen Jamal 2020
152 TS 2020/09/081 Kaedah Penghasilan Ekstrak Pegaga Kaya Triterpenoids Dr. Madzlan Kasran 2020
153 CR 2020/10/051/
LY2021W00876/
CRLY2021W00876
TEKNOLOGI PENANAMAN KUBIS BUNGA TANAH RENDAH DI BAWAH STRUKTUR PELINDUNG HUJAN
Teknologi Pengeluaran Hibrid Kobis Bunga Tanah Rendah 
Norfadzilah Ahmad Fadzil  2020
154 CR 2020/11/052/
LY2021W00871/
CRLY2021W00871
SISTEM PENGENALPASTIAN DAN PENGIRAAN IMEJ SERANGGA (SOFTWARE)
Sistem Pengenalpastian Imej Serangga
Mohammad Aufa Mhd. Bookeri  2020
155 TS 2020/12/082 Panel Penanda Molekul Bagi Capjari DNA Varieti Rambutan  Mohd Shahril Firdaus Ab Razak  2020
156 TS 2020/13/083 Teknologi Pemprosesan Minuman Komposit Pra Campuran Konvenien sebagai Makanan Lengkap Wan Nur Zahidah Wan Zainon  2020
157 CR 2020/14/053/
LY 2020005930/
CRLY00027270
MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD PENGGUNAAN MESIN PENANAM NANAS DENGAN SISTEM SUAPAN SULUR AUTOMATIK MARDI Alat/Mekanisma Suapan Automatik Bagi Mesin Penanam Nanas Rohazrin Abdul Rani  2020
158 CR 2020/15/054/
LY 2020005931/
CRLY00027269
Mesin Pembentuk Doh Roti Keramat Saiful Azwan Azizan 2020
159 CR 2020/16/055/
LY2021W00865/
CRLY2021W00865
APLIKASI ANTARAMUKA PENGGUNA BERGRAFIK SISTEM PENDERIAAN NUTRIEN TANAH (SOILSENSEAPPS)
Sistem Penderia Nutrien Tanah untuk Pembajaan Padi Secara Kadar Boleh Ubah
Dr. Siti Noor Aliah Baharom  2020
160 TS 2020/17/084 Teknologi Cereal Bernutrisi Antosianin Daripada Ubi Keledek Anggun Dr. Faridah Hussin  2020
161 TS 2020/18/085 Teknologi Crisps Tinggi Serat Diet Daripada Tepung Ubi Keledek Anggun Dr. Aida Hamimi Ibrahim  2020
162 TS 2020/19/086 Penutup Botol Dengan Pelepasan Nutrien Jenis Pintar  Mohd Romainor Manshor  2020
163 TS 2020/20/087 Formulasi SAR Efektif Melalui Penghasilan Protein Rekombinan untuk Pengawalan Mati Rosot Betik Melalui Penilaian di Rumah Kaca dan di Lapangan Dr. Norliza Abu Bakar  2020
164 CR 2020/21/056/
LY 2020005927/
CRLY00027274
SEED TREATMENT PACKAGE FOR BACTERIAL PANICLE BLIGHT DISEASE CONTROL
Kaedah Rawatan Benih untuk Kawalan Penyakit Hawar Bulir Bakteria
Kogeethavani A/P Ramachandran  2020
165 CR 2020/23/058/
LY2021W00861/
CRLY2021W00861
An On-The-Go Variable Rate Fertilizer Application System (Software) Ir. Dr. Badril Abu Bakar 2020
166 PVP 2020/24/047/
PVBT 062/20
TOLERICA
Hibrid Baharu Betik Toleran Penyakit Mati Rosot Betik, Berhasil Tinggi dan Berkualiti
Mohd Azhar Hassan  2020
167 CR 2020/25/059/
LY2019002553/
CRLY00013442
Sistem Pengurusan Kenderaan Jabatan Secara Dalam Talian E-Pengangkutan Mohammad Shukri Mohammad Saleh  2020
168 PVP 2020/26/048/
PVBT 060/20
KEMBANG SARI - Varieti Padi Wangi MRQ 104 Dr. Asfaliza Ramli  2020
169 PVP 2020/27/049/
PVBT 058/20
Varieti Padi Inbred Baharu MARDI - MR315 Elixon Sunian @ Elixson Sulaiman  2020
170 PVP 2020/28/050/
PVBT 059/20
LEMBAYUNG
Klon Baharu Ubi Keledek Ungu Mutan Berhasil Tinggi dan Kaya Antosianin
Nurul Afza Karim  2020
171 CR 2020/29/060/
LY 2020005929/
CRLY00027271
SOP Adaptasi Penanaman Coreopsis tinctoria Dr. Hanim Ahmad 2020
172 TS 2020/30/088 Formulasi Naturalistik Multispesies (NM1) untuk Perlandskapan Dr. Hanim Ahmad  2020
173 TS 2020/31/089 Formulasi Naturalistik Multispesies Perenial (NMP1) untuk Perlandskapan Dr. Hanim Ahmad  2020
174 TS 2020/32/090 Produk Minuman Berasaskan Terung Asam Kaya dengan Asid Hidroksisinamik yang Mempunyai Aktiviti Anti-Obesiti bagi Penurunan Berat Badan Mohd Waznul Adly Mohd Zaidon  2020
175 TS 2020/33/091 Produk Makanan Separa Cair (Sup Campuran Diperkaya Ekstrak Pegaga Daripada Sumber Pertanian dan Rumpai Laut) Dr. Madzlan Kasran  2020
176 TS 2020/34/092 Pembangunan Produk Sapuan Minyak Kelapa Dara (VCO) Dr. Koh Soo Peng  2020
177 CR 2020/35/061/
LY2021W00856/
CRLY2021W00856
Teknologi Pemprosesan Roti Bernutrisi Antosianin daripada Ubi Keledek Anggun Dr. Khairunizah Hazila Khalid  2020
178 CR 2020/36/062/
LY2021W04428/
CRLY2021W04428
Teknologi Lepas Tuai Ubi Keledek Ungu Mutan Terpilih (V6D3-2) Noor Ismawaty Nordin  2020
179 TS 2020/37/093 Teknologi Gegulung Buah (Fruit Leather) Tinggi Antioksidan Wan Nur Zahidah  2020
180 CR 2020/38/063/
LY2021W01656/
CRLY2021W01656
3 in 1 Disc Ridger : Bed Making, Fertilizing & Mechanical Weeding Anuar Abdullah  2020
181 UI 2020/39/020/
UI2021002446
A COCONUT HUSK PROCESSING MACHINE 
Sistem Pemprosesan Sisa dari Industri Kelapa Muda yang Cekap dan Berdaya Saing
Mohd Shahmihaizan Mat Jusoh  2020
182 CR 2019/20/038/
LY2021W00854/
CRLY2021W00854
Teknologi VRT Pertanian Tepat:
1) Sistem Penaburan Biji Benih Secara Kadar Boleh Ubah
2) Sistem Penaburan Baja Secara Kadar Boleh Ubah
(Aplikasi)
Mohd Syaifudin Abd. Rahman  2019
2020
183 CR 2019/21/039/
LY2021W00852/
CRLY2021W00852
Teknologi VRT Pertanian Tepat:
1) Sistem Penaburan Biji Benih Secara Kadar Boleh Ubah
2) Sistem Penaburan Baja Secara Kadar Boleh Ubah
(Manual Pengguna)
Mohd Syaifudin Abd. Rahman  2019
2020
184 TS 2018/13/061 Makanan Ekstrusi Ikan Tilapia Merah Hibrid yang Berasaskan Hampas Isi Kelapa Sawit Yong Su Ting  2019
185 TS 2018/14/062 Terung Asam Powder Mix as Potential Natural Anti Hypercholesterolemic Dr. Chua Hun Pin  2019
186 TM 2018/16/034 (21)/
2019019567/
TM2019019567
Vertiplanter
Self-watering Vertical Planter
MARDI (Rosnizah Kassim) 2019
187 TS 2018/17/063 Panel Penanda Molekul SNP Bagi Pengesanan Ketulenan dan Komposisi Darah Baka Kambing Katjang Azwan Jaafar  2019
188 TS 2018/18/064 Improvement of High Density SNP Panel for Genetic Assessment of
Kedah-Kelantan (KK) Cattle Breed
Azwan Jaafar 2019
189 TM 2019/01/035 (5)/2019019562/
TM2019019562
384@GT
'384@Goat
MARDI  2019
190 UI 2019/02/016/
UI 2019000897/
MY193191-A
AN APPARATUS FOR INJECTING A SUBSTANCE INTO SOIL FOR ROOT TREATMENT
A Precision Soil Injection System for Plant Disease Control
Ir. Mohd Fazly Mail  2019
191 TS 2019/03/072 SCOBY jackfruit pulp beverage production : a potential anti-obesity therapeutic product Dr. Koh Soo Peng  2019
192 TS 2019/04/073 SCOBY jackfruit leaves beverage production: a potential anti-obesity therapeutic product Dr. Koh Soo Peng  2019
193 TM 2019/05/036 (5)/
2019019571
SlimCleanz MARDI (Dr. Koh Soo Peng) 2019
194 CR 2019/06/035/
 LY2020001891/
CRLY00024300
Sustainable Method to Control Weedy Rice Dilipkumar Masilamany  2019
195 TM 2019/07/037 (5)/
2019019566/
TM2019019566
ClearWR MARDI  2019
196 CR 2019/09/036
LY 2019003732/
CRLY00021672
PENGESYORAN BAJA LOKASI SPESIFIK UNTUK PADI
'RiceFERT@MARDI : Pengesyoran Baja Lokasi Spesifik untuk Padi
Theeba Manickam  2019
197 TS 2019/10/074 Panel Penanda Molekul SNP yang Berkait Dengan Ciri Tumbesaran Besar Ikan Tilapia Hibrid Merah Mohd Azwan Jaafar  2019
198 PVP 2019/11/043/
PVBT 018/19
MARDI Warna 98 - Varieti Padi Warna Baharu dan Berkhasiat  Zaki Musa  2019
199 PVP 2019/12/044/
PVBT 019/19/
PBR 0244
Kelapa Hibrid CAMEARO Ahmad Ngalim  2019
200 UI 2019/14/018/
UI 2019004965/
MY-190103-A
A SYSTEM FOR PRODUCING ORGANIC MATTER FROM WASTES
CompoBin
Yahya Sahari 2019
201 UI 2019/15/019/
UI 2019006393/
MY-196970-A
A TRACTION DEVICE FOR A VEHICLE WHEEL
MoTrAid (Mobile Traction Aid)
Mohd Khusairy Khadzir 2019
202 TM 2019/16/039 (5)/
2019019572/
TM2019019572
-'AGTC'
Panel Penanda Molekul SNP yang Berkait Dengan Ciri Tumbesaran Besar Ikan Tilapia Hibrid Merah
MARDI  2019
203 CR 2019/17/037/
LY 2019005644/
CRLY00019763
Pembelaan Massa Agen Kawalan Biologi Diadegma semiclausum dan Cotesia vestalis Saiful Zaimi Jamil  2019
204 PT 2019/18/087/
PI 2020000204
A FOODBORNE PATHOGEN DETECTOR
Triplepath LFIA Test Strip for Multi-Detection of Foodborne Pathogens
Mohd Afendy Bin Abdul Talib  2019
205 TS 2019/19/075 Bahan Pembungkus Boleh Dimakan Daripada Kitosan untuk Produk Rempah Kulinari (Kiub Asam Pedas) Menggunakan Kaedah Tuangan (Casting) Noor Zainah Binti Adzaly  2019
206 CR 2019/22/040/
LY2020002128/
CRLY00024376
Baka Kambing Kacukan Katjang X Boer Mohamad Hifzan Rosali  2019
207 PVP 2019/23/045/
PVBT 039/19
004R
Varieti Padi Hibrid MARDI - HY012H
Elixon Sunian  2019
208 CR 2019/24/041/
LY2020002134/
CRLY00024359
Teknologi Penanaman Misai Kucing patuh MyGAP Rosnani Abd Ghani  2019
209 CR 2019/25/042/
LY2020002133/
CRLY00024360
Prosedur Operasi Standard (SOP): Pengendalian Lepastuai Misai Kucing Noor Ismawaty  2019
210 CR 2019/26/043/
LY2020002127/
CRLY00024377
Aplikasi Mudah Alih MARDI Tag Asset Scanner (m-TAS) Faris Zaidi Mohd Nor  2019
211 CR 2019/27/044/
LY2020002125/
CRLY00024378
Sistem Meja Bantuan ICT, MARDI Mohd Shafiq Azizan 2019
212 TS 2019/28/076 Keropok Lekor Lembut Sejukbeku Nor Salasiah Mohamed  2019
213 TS 2019/29/077 Pracampuran Sup Ikan Cendawan Nor Salasiah Mohamed 2019
214 TM 2019/30/040 (9)/
20200012590/
20200012590
RiceFERT@MARDI MARDI  2019
215 PT 2019/31/088/
PI2020006647
A METHOD FOR INDUCING RESISTANCE IN PLANT AGAINST DISEASE
Induced Systemic Resistance (ISR) Seedling To Control Blood Disease Of Banana
Dr. Ganisan Krishnen  2019
216 TS 2019/32/078 TrichoSHIELD: Biofungisida Berasaskan Trichoderma Tempatan untuk Kawalan Penyakit Antraknos Pada Cili Nur Liyana Iskandar  2019
217 PT 2019/33/089/
PI 2020001915/
MY-197204-A
A KIT FOR DIAGNOSING AT LEAST ONE PLANT PATHOGEN
Kit Pengesanan Pantas Penyakit Padi BLB, BLS dan Karah melalui Teknik Amplifikasi Isothermal DNA dan Pengumpalan Partikel
Dr. Lau Han Yih  2019
218 CR 2019/34/045/
LY2020002130/
CRLY00024373
Pakej Teknologi untuk Mengeksport Durian Musang King Premium Menggunakan Pembekuan Kriogenik Nur Azlin Razali  2019
219 TS 2019/35/079 Pembangunan Baja Nano Menggunakan Sistem Kolloid bagi Pertumbuhan Anak Pokok Betik (var sekaki) Ts. Dr. Khalisanni Khalid 2019
220 CR 2020/22/057/
LY2021W01655/
CRLY2021W01655
MANUAL PROSEDUR OPERASI STANDARD SISTEM CPIS (PEMBIAKAN SECARA KERATAN BATANG ARUNDINA GRAMINIFOLIA
Sistem Rendaman Berterusan Tertutup / Close Permanent Immerse System (CPIS)
Sakinah Idris  2019
221 UI 2023/27/027 Sistem Mekanisasi Ladang Pengeluaran Tembikai
(Implemen Pengurusan Sisa Ladang)
Rohazrin Abdul Rani   
222 CR 2023/30/117 Sistem Mekanisasi Ladang Pengeluaran Tembikai Rohazrin Abdul Rani   

*Maklumat adalah senarai Harta Intelek yang aktif dari tahun 2019 sehingga 2023. 
Hubungi

Pegawai

Telefon

Faks

Emel

Pn. Fiona Naqiah Binti Mustapha

03-8953 6002

-

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Pn. Che Nurul Akmal Binti Che Mohamad

03-8953 6924

-

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Published on 18 October 2022
  • Last modified on 29 January 2024
  • Home
  • Corporate Info
  • TECHNOLOGY & VISIBILITY
  • Intellectual Properties