Skip to main content

Frequently
Asked Question

Contact
Us

Feedback
& Report

Site
Map

Research

Horticulture

Scope of Research

  1. Develop new varieties that are high-yielding, high-quality, and resistant to major pests and diseases.
  2. Manage horticultural plant germplasm as a genetic resource reservoir for future breeding.
  3. Develop efficient and cost-effective crop production systems by optimizing the use of inputs to increase productivity and yield quality.
  4. Develop efficient, large-scale commercial and automated technologies for producing planting materials.
  5. Develop cost-effective and environmentally sustainable pest-control technologies for horticultural crops.
  6. Diagnose and identify pests and diseases of horticultural crops.
  7. Develop efficient post-harvest handling technologies to control quality and minimize spoilage of fruits, vegetables, and flowers for domestic and intenational markets.

Expertise

  1. Breeding
    • Collection and evaluation of germplasm
    • Conventional crop breeding for high-yield, good quality and resistance to disease
    • Breeding heterosis of various hybrid varieties
    • Germplasm material for disease resistance
    • A molecular approach to colour enhancement
    • Hybridization, evaluation, and selection of hybrid varieties
    • Genotype x environment studies
    • Molecular breeding for disease resistance
  2.  Agronomy and Expenditure System
    • Fertilizer management
    • Agronomic and cultural practices in open cultivation
    • Planting under sheltered structures: rain shelters and net structures
    • Soilless and aboveground fertigation systems using chemical fertilizers
    • Soilless and aboveground fertigation systems using organic liquid fertilizers.
    • Production of organics in aboveground systems under the protected structures.

  3. Pest and Disease Management
    • Identify pests, diseases, and weeds.
    • Ecology and epidemiology of major insect pests, weeds, and diseases
    • Pesticide application technologies
    • Disease-free plant materials
    • Integrated pest management

  4.  Post-harvest Handling
    • Harvest – maturity index
    • Post-harvest handling, storage, packaging and transport
    • Minimal processing
    • Postharvest physiology
    • Cold chain management system

Technology

  • 1. Varieti Baharu Bawang Merah BAW-1, BAW-2 dan BAW-3

    Kajian pengadapastian bawang merah di tanah rendah telah dilaksanakan dengan melibatkan aktiviti pengumpulan bahan genetik dari beberapa sumber seperti agensi penyelidikan antarabangsa seperti Asian Vegetable Research and Development Center (AVRDC), Badan Riset Dan Inovasi Nasional (BRIN) yang dahulunaya dikenali sebagai Indonesian Agency For Agricultural Research And Development (IAARD) ,Badan Standardisasi Instrument Pertanian (BSIP) yang dahulunya dikenali sebagai Balai Penelitian Tanaman Sayuran (BALITSA), Department of Agriculture Extention, Thailand (DOAE), Rural Development Administration (DOA) dan beberapa syarikat benih tempatan. Tiga (3) varieti iaitu BAW-1, BAW-2 dan BAW-3 telah dikenalpasti berupaya beradaptasi di kawasan penanaman tanah rendah iaitu tanah mineral, BRIS, gambut dan lombong berdasarkan kepada kriteria-kriteria pemilihan utama seperti ketersediaan bahan tanaman, saiz yang menepati permintaan di pasaran tempatan, kualiti yang baik, berhasil tinggi dan toleran kepada serangan serangga perosak dan penyakit. Kajian ini juga meliputi  rantaian pengeluaran yang lain seperti praktis agronomi dan sistem pengeluaran, pengurusan serangga perosak dan penyakit, pengurusan lepas tuai, mekanisasi pengeluaran di ladang dan kajian risikan pasaran. Teknologi pengeluaran bawang merah di tanah rendah telah dibangunkan bertujuan sebagai panduan kepada golongan sasar dalam pengeluaran dalam negara kerana ia adalah komoditi baharu yang berdaya saing dan salah satu agenda utama untuk sekuriti makanan negara yang berdaya maju dan berpotensi untuk dikomersilkan di negara kita. Ketiga-tiga varieti bawang merah tersebut telah dilancar oleh Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, YB Datuk Seri Haji Mohamad bin Sabu bersempena Showtech MARDI 2023 pada 25 Ogos 2024. Ketiga-tiga varieti ini telah berjaya ditanam di plot-plot komersial di seluruh negara iaitu Selangor, Perak, Kelantan, Pahang, Melaka, Negeri Sembilan, Sabah, Pulau Pinang, Perlis dan Terengganu bermula tahun 2023.

  • 2. Hibrid Baharu Belimbing MSTAR 1@Bintang Mas

     

    Diisyhtiharkan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani pada 7 April 2019 di MARDI Kluang. Dihasilkan melalui program pembaikbakaan yang telah dimulakan pada tahun 1986 di MARDI Kluang untuk menambahbaik kualiti buah terhadap klon belimbing sedia ada bagi tujuan pasaran segar. Tahap kemanisan tinggi tanpa rasa kelat, aroma yang wangi dan tekstur isi yang rangup. Tempoh matang antara 68 hingga 73 hari, awal 12 hari berbanding klon B17. Saiz sederhana besar, berbentuk oblong serta segi buah lebih tebal, sesuai untuk pembungkusan eksport bagi mengurangkan risiko kecederaan. Warna buah kuning keemasan dan lebih menarik berbanding klon B10. Pengeluaran hasil dijangka bermula pada tahun ke-3 dengan jangkaan purata hasil sebanyak 28,840kg/tahun sehingga tahun ke-8 dan dijangka stabil dengan penambahan hasil kepada 35,000kg setahun pada tahun ke-9 hingga tahun ke-20. Harga ladang dijangka dapat dijual dengan harga RM2.70/kg, lebih tinggi daripada klon B10 (RM2.50/kg) dan pulangan hasil sebanyak RM50 ribu setahun bagi 8 tahun pertama. Mampu meningkatkan eksport belimbing negara ke arah pengeksportan ‘Golden Starfruit’ sebagai buah ‘premium segar’.

  • 3. Hibrid I - Hibrid Baharu Betik Toleran Penyakit Mati Rosot Betik, Berhasil Tinggi dan Berkualiti
    3. Hibrid I - Hibrid Baharu Betik Toleran Penyakit Mati Rosot Betik, Berhasil Tinggi dan Berkualiti

    Hibrid I merupakan varieti betik hibrid tempatan di mana kedua-dua induknya telah dibangunkan oleh MARDI. Varieti betik hibrid ini merupakan hibrid F1 yang terhasil daripada kacukan antara dua induk yang berbeza latar belakang genetiknya. Pengeluaran benih hibrid F1 ini melibatkan proses kacukan silang di antara dua induk tulen iaitu Viorica dan P15. Bersifat toleran pada penyakit mati rosot betik, mempunyai hasil yang tinggi di antara 60-90 mt/ha, berat buah 1.1-1.3 kg, tahap kemanisan TSS 12-13% brix, tinggi buah pertama 70-80 cm dari tanah dan tempoh tuaian pertama adalah 9 bulan dari tarikh semaian biji benih. Teknologi ini telah diluluskan sebagai teknologi baharu MARDI dan didaftarkan sebagai harta intelek (PVP) MARDI (No. pemfailan: PVBT 062/20).

  • 4. Hibrid Baharu Belimbing MSTAR 2
    4. Hibrid Baharu Belimbing MSTAR 2

    Dihasilkan melalui program pembaikbakaan yang bermula pada tahun 1986 di MARDI Kluang untuk menambahbaik kualiti buah terhadap klon belimbing sedia ada bagi tujuan pasaran segar. MSTAR 2 adalah hibrid belimbing baharu yang telah difailkan oleh MARDI untuk Perlindungan Varieti Tanaman (PVP). Bentuk buah menyerupai klon B10 dengan kepak (wing) yang lebih tebal dan warna kulit yang lebih kekuningan. Saiz buah adalah besar (192g), mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi (87.3mg/100g), asid oksalik rendah (0.08g/100mg) dan tekstur isi lebih rangup dari klon B10 dan tiada rasa kelat. Jangkamasa matang hampir sama dengan B10 iaitu pada hari ke 66-71 bermula daripada putik. Jangka hayat simpanan adalah sehingga 6-8 minggu pada suhu 7OC. Mempunyai kualiti makan segar yang lebih baik berbanding varieti komersial.

  • 5. Hibrid Baharu Belimbing MSTAR 3
    5. Hibrid Baharu Belimbing MSTAR 3

    Dihasilkan melalui program pembaikbakaan yang bermula pada tahun 1986 di MARDI Kluang untuk menambahbaik kualiti buah terhadap klon belimbing sedia ada bagi tujuan pasaran segar. MSTAR 3 telah difailkan untuk Perlindungan Varieti Tanaman (PVP) oleh MARDI. Bentuk buah menyerupai klon B17 dengan warna buah yang kuning keemasan. Saiz buah adalah besar (203g), lebih manis dari B10 (TSS: 10.1 °Brix), kandungan Vitamin C yang hampir sama dengan B10 dan B17, tekstur isi yang sedikit lembut dari B10 dan tiada rasa kelat. Jangkamasa matang lebih cepat dari B17 iaitu seawal 12 hari. Jangka hayat simpanan adalah sehingga 6-8 minggu pada suhu 7OC. Mempunyai kualiti makan segar yang lebih baik berbanding varieti komersial. Mampu meningkatkan eksport belimbing negara ke arah pengeksportan ‘Golden Starfruit’ sebagai buah ‘premium segar’.

  • 6. Klon Rambutan Baharu : MNEP 1 (Mutiara Merah), MNEP 2 (Mutiara Wangi), MNEP 3 (IE20) dan MNEP 4 (EH57)
    6. Klon Rambutan Baharu : MNEP 1 (Mutiara Merah), MNEP 2 (Mutiara Wangi), MNEP 3 (IE20) dan MNEP 4 (EH57)

    Mutiara Merah dan Mutirara Wangi telah berjaya dibangunkan melalui program biakbaka. Kedua-dua klon ini dikomersialkan sejajar dengan ‘Halatuju Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani: Prioriti dan Strategi 2019-2020’. Pendebungaan terbuka telah berjaya mewujudkan kepelbagaian sebagai asas pemilihan dalam membangunkan klon baharu. Pemilihan rambutan (IPr) tertumpu kepada enam ciri prestasi pokok iaitu kekerdilan, berbuah luar musim, kelebatan buah, kerintangan kepada penyakit dan perosak, anualiti dan pembiakan tampang serta tujuh ciri buah iaitu berat buah, bilangan buah per tangkai, penampilan, kelekangan isi, TSS%, perolehan isi dan tekstur isi. IPr yang dibangunkan dengan mengambil kira kepentingan ekonomi bagi kesemua ciri di atas telah dapat membezakan kedudukan prestasi 30 progeni terpilih. Penemuan klon baharu ini akan memberikan impak ekonomi kepada penanam rambutan termasuk pengusaha kecil-kecilan dan penanam ladang komersial.

  • 7. Teknik Pengendalian Lepas Tuai Varieti Baharu Nanas Untuk Pasaran Segar
    7. Teknik Pengendalian Lepas Tuai Varieti Baharu Nanas Untuk Pasaran Segar

    Nanas varieiti baharu MARDI (MS16) telah dibangunkan melalui proses penghibridan hasil kacukan antara nanas Josapine dengan 53-116. Maklumat mengenai peringkat penuaian optimum dan pengendalian lepas tuai nanas varieti baharu yang dibangunkan masih kurang. Suhu penyimpanan untuk buah nanas Malaysia adalah sekitar 8-10°C untuk tempoh penyimpanan selama 3-5 minggu. Penyimpanan pada suhu rendah daripada suhu rendah akan menyebabkan kecederaan sejuk dingin pada buah nanas di mana kulit buah berwarna keperangan dan isi pucat berair. Selain itu, kejadian teras hitam boleh juga berlaku pada julat suhu 5-20°C di mana kejadian teras hitam hanya dapat dikesan selepas buah dibelah. Ia akan menyebabkan kerugian ekonomi yang besar sekiranya pengendalian lepas tuai yang kurang cekap dari segi penuaian, penyimpanan dan pemasaran tidak dirancang dengan seeloknya. Oleh itu, satu teknik pengendalian lepas tuai perlu dibangunkan bagi memastikan kualiti nanas MS16 dalam keadaan yang baik dan boleh dipasarkan.

  • 8. Pakej Teknologi Pengeksportan Durian Menggunakan Rawatan Pembekuan Kriogenik
    8. Pakej Teknologi Pengeksportan Durian Menggunakan Rawatan Pembekuan Kriogenik

    Satu pakej teknologi yang terdiri daripada rawatan sanitasi, pembekuan kriogenik, percubaan eksport dan kajian simulasi untuk penghantaran laut dan udara serta teknik nyahbeku untuk sebiji durian sejuk beku telah dibangunkan. Rawatan sanitasi menggunakan 500ppm air klorin dicadangkan di dalam protokol bagi memastikan ia bebas daripada perosak kuarantin. Kajian pembekuan krio telah dijalankan untuk menilai kesan pembekuan ini terhadap kualiti fizikal, kimia dan sensori durian. Rawatan ini disyorkan dalam julat -80°C sehingga -110°C dan telah dimasukkan sebagai rawatan dalam protokol untuk mengeksport sebiji durian ke China. Satu percubaan eksport telah dijalankan untuk memastikan pengendalian lepas tuai durian sejuk beku dijalankan melalui rantaian sejuk (minimum -18°C) kekal sehingga sampai ke pasaran runcit. Teknik nyahbeku yang sesuai untuk durian sejuk beku telah dinilai di makmal dan juga semasa percubaan eksport untuk mendapatkan kaedah yang optimum. Kesemua ini dijadikan pakej teknologi bagi memastikan durian Malaysia selamat untuk dimakan, dikendalikan dalam kondisi yang terkawal untuk perluasan pasaran, dan juga dihidangkan pada kualiti yang terbaik sesuai sebagai produk premium Malaysia

  • 9. Varieti Cili Baharu dan Teknologi Pengeluaran Cili L5
    9. Varieti Cili Baharu dan Teknologi Pengeluaran Cili L5

    Cili L5 merupakan varieti baharu cili yang telah dibangunkan untuk meningkatkan hasil pengeluaran di samping toleran terhadap penyakit antraknos. Pokoknya berbentuk tegak dan berbuah lebat serta buah bersaiz besar dan mudah dipetik (boleh mengurangkan kos menuai). Cili L5 mampu mengeluarkan hasil sehingga 2.5 kg/pokok (dengan pengurusan dan kadar pembajaan yang optimum). Cili L5 juga toleran terhadap antraknos di mana kurang daripada 5% insiden penyakit pada keseluruhan hasil tuaian. Dengan jangkaan pengeluaran 20-25 mt/ha/musim menjadikan cili L5 merupakan varieti baharu yang sedikit sebanyak dapat meningkatkan produktiviti serta mengurangkan kebergantungan cili import.

  • 10. Varieti Baharu Tomato Tanah Rendah
    10. Varieti Baharu Tomato Tanah Rendah

    Titisan tomato baru ‘Maha18’ telah dihasilkan dan dikenalpasti berpotensi tinggi untuk penanaman di kawasan tanah rendah. Tomato ini merupakan titisan inbred terpilih terhasil daripada kacukan tomato komersil, ‘MTI’ dan ‘MTII’ dengan varieti tomato dari luar negara iaitu ‘Fumikura’. Tomato ini sangat sesuai dikomersilkan sebagai tomato tanah rendah berdasarkan ciri-cirinya iaitu hasil purata buah 2.9 kg per pokok dan warna merah yang menarik, pokok toleran kepada penyakit layu bakteria dengan kadar hidup melebihi 93%. Anggaran kasar hasil buah boleh melebihi 25 t/ha bagi anggaran 21,000 pokok/ha. Buahnya bersaiz kecil, 25-45 g/biji. Tomato ini mempunyai nilai kandungan antioksida yang tinggi iatu 7 mg/100 g berat segar.

  • 11. Hibrid Baharu Jagung Manis
    11. Hibrid Baharu Jagung Manis

    Kebanyakan petani menggunakan biji benih jagung hibrid yang diimport dari negara luar iaitu Taiwan dan Thailand bagi memenuhi permintaan pengguna. Kualiti jagung hibrid adalah lebih baik berbanding jagung tempatan. Walau bagaimanapun, kos biji benih hibrid adalah lebih mahal dan bekalan benih bergantung sepenuhnya daripada pembekal/syarikat biji benih. Secara umumnya, bekalan benih jagung manis adalah terhad dan bergantung sepenuhnya terhadap benih yang diimport. Perkara ini berlaku disebabkan kebanyakan jagung manis tempatan mempunyai kualiti buah yang rendah dan bersaiz kecil, pokok mudah rebah, kurang daya tahan penyakit dan tempoh tuai yang lewat. Oleh itu, keperluan bagi menghasilkan biji benih jagung hibrid tempatan perlu diberi perhatian bagi mengurangkan beban petani terhadap harga kos biji benih hibrid yang tinggi disamping untuk mengurangkan kebergantungan benih dari negara pengeluar.

  • 12. Varieti Kubis Bunga Tanah Rendah
    12. Varieti Kubis Bunga Tanah Rendah

    Varieti kubis bunga tanah rendah adalah merupakan salah satu komponen utama untuk Teknologi Pengeluaran Kubis Bunga Tanah Rendah. Penyelidikan yang dijalankan adalah untuk mengenalpasti hibrid kubis bunga sedia ada yang sesuai untuk penanaman di kawasan tanah rendah di mana maklumat berkaitan pertumbuhan kubis bunga secara umum, keupayaan menghasilkan curd dan juga kualiti curd yang dihasilkan di tanah rendah telah dinilai

  • 13. Teknologi Penanaman Kubis Tanah Rendah Secara Konvensional
    13. Teknologi Penanaman Kubis Tanah Rendah Secara Konvensional

    Pengurusan penanaman untuk pengeluaran kubis tanah rendah secara konvensional telah dijalankan dan diuji dengan varieti kubis tanah rendah yang terpilih (311 All Seasons dan K33 US Tropical). Populasi tanaman yang optimum adalah 23,000- 25,000 pokok sehektar dengan hasil dalam lingkungan 26-30 tan/ha dengan purata berat setiap biji 1.5 kg. Penggunaan jentera untuk pemasangan plastik sungkupan secara mekanisasi dengan rekaan ergonomik yang diubahsuai untuk penanaman skala besar. Amalan agronomi (pengurusan anak benih, pembajaan BioRichar sebagai baja asas dan baja sebatian NPK pada kadar 1.7tan/ha dan pengurusan pengawalan perosak dan penyakit secara (kimia, fizikal, biopestisida) yang disyorkan dan juga teknik penyimpanan lepas tuai dikenalpasti.

  • 14. Teknologi Pengeluaran Kubis Bunga di Tanah Rendah
    14. Teknologi Pengeluaran Kubis Bunga di Tanah Rendah

    Pengeluaran kubis bunga tempatan tidak dapat menampung keperluan pengunaan per kapita negara iaitu 1.95 kg. Isu ini di sebabkan oleh penanaman yang berskala kecil, kawasan penanaman terbatas, peningkatan kos pengeluaran dan kos operasi (terutama kos buruh dan persaingan dengan negara pengeluar sayur-sayuran berkos rendah seperti Thailand dan China). Teknologi yang dihasilkan oleh MARDI ini mengambil kira isu-isu tersebut bagi mengurangkan kebergantungan terhadap kubis bunga import dan kebergantungan terhadap kawasan pertanian tanah tinggi. Teknologi pengeluaran kubis bunga tanah rendah merupakan satu pakej teknologi yang melibatkan beberapa bidang kajian iaitu pembaikbakaan (saringan dan penilaian prestasi hibrid kubis bunga untuk penanaman tanah rendah; 2018–2019), agronomi (kajian amalan agronomi efisien – keperluan pembajaan dan jarak tanaman kubis bunga tanah rendah; 2019–2020), pengendalian lepas tuai (kajian indeks kematangan optimum, pembungkusan dan verifikasi teknik rawatan lepas tuai kubis bunga; 2019–2020) dan ekonomi (kajian daya maju pengeluaran kubis bunga tanah rendah; 2020).

  • 15. Pakej Pengurusan Perosak Kubis Tanah Rendah Secara Bersepadu (konvensional)
    15. Pakej Pengurusan Perosak Kubis Tanah Rendah Secara Bersepadu (konvensional)

    Kaedah pengurusan perosak secara bersepadu atau Integrated Pest Management (IPM) disyorkan untuk pengurusan perosak kubis di tanah rendah sebagai salah satu alternatif pengawalan bagi jangka panjang dalam mengurangkan input penggunaan racun makhluk perosak. Pakej pengurusan perosak kubis tanah rendah secara bersepadu adalah integrasi amalan agronomi yang baik beserta pengesyoran kaedah pengawalan perosak. Komponen kaedah IPM adalah penggunaan tanaman kompanion kucai, penggunaan biopestisid sedia ada di pasaran (Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki dan Aizawai), biopestisid Multi Virus Teknologi Baharu MARDI. Keputusan semburan racun perosak adalah sebagai keputusan yang terakhir mengikut panduan aras ambang kerosakan perosak (ETL). Verifikasi kaedah IPM dijalankan dilapangan dan dibuat perbandingan dengan kaedah konvensional (racun perosak secara berjadual) dan tanpa kawalan. Keputusan menunjukkan purata berat hasil plot kajian IPM adalah setanding dengan plot konvensional.

  • 16. Model Kilang Tanaman Untuk Pengeluaran Sayuran Bernilai Tinggi Berkapasiti 2 tan
    16. Model Kilang Tanaman Untuk Pengeluaran Sayuran Bernilai Tinggi Berkapasiti 2 tan

    Terdapat 3 komponen utama dalam membangunkan kilang tanaman iaitu infrastruktur kilang, sistem tanaman termasuk sistem pengairan dan pencahayaan, dan sistem kawalan dan pemantauan persekitaran. Infrastruktur bangunan bersaiz 30’ x 80’ x 20’ dibangunkan menggunakan bahan berpenebat dari jenis komposit bagi mengurangkan kesan terma sekaligus mengurangkan kos operasi terutama sistem penghawa dingin. Bahan binaan berasaskan komposit mempunyai beberapa kelebihan dan salah satunya sebagai penebat kepada haba daripada persekitaran. Sistem rekabentuk dan kaedah pemasangan yang sesuai telah dibangunkan bagi membina struktur persekitaran terkawal menggunakan bahan komposit. Bahan komposit ini digunakan bagi menggantikan elemen dinding yang menggunakan batu bata dan konkrit. Sistem tanaman yang telah dibangunkan dalam kilang tanaman ialah sistem hidroponik aliran dalam (Deep flow technique-DFT) secara bertingkat. Sebanyak 18 unit rak sistem tanaman hidroponik 7 tingkat berautomasi dibangunkan untuk menanam tanaman bernilai tinggi seperti salad. Sistem tanaman ini berkeupayaan menampung kapasiti tanaman sebanyak 16 000 pokok dalam satu-satu masa. Komponen utama sistem tanaman ini ialah:

    1. Rak tanaman: Rak besi dengan ketahanan sederhana (medium duty) bersaiz 3’ x 8’ x 18’ berwarna putih dan disaluti cat debu (powder coated) untuk mengelakkan karat. Mempunyai tujuh (7) tingkat tanaman dan satu tingkat (bawah) untuk ruangan tangki dan sistem pembajaan.

    2. Sistem tanaman DFT:Takung dari bahan fibre glass bersaiz 3’ x 8’ x 5” digunakan sebagai takung tanaman. Manakala, polyform bersaiz 3’ x 2’ x 2” digunakan sebagai dulang tanaman (tray)

    3. Sistem pengairan dan pembajaan secara automasi:Sistem tanaman ini dilengkapi sistem pengairan dan pembajaan secara automasi. Sistem ini terdiri dari pam, penderia (EC dan pH meter), penyuntik baja (Injector), Tangki stok baja, tangki larutan baja, paip pengantar, paip aliran balik larutan baja dan panel kawalan dan pemantauan pembajaan dan pengairan. Manakala, sistem pemantauan persekitaran menggunakan aplikasi E_Farm. E-Farm merupakan satu aplikasi berdasarkan sistem operasi Android (Android OS) dan boleh dipasang ke atas telefon pintar dan tablet. Aplikasi E-Farm ini dilengkapi dengan set penderia seperti suhu, kelembapan relatif, karbon dioksida (CO2) dan aliran udara. Bagi menghubungkan aplikasi E-Farm dan penderia, satu alat yang dikenali sebagai repeater digunakan untuk menerima arahan daripada E-Farm dan menghantar data daripada penderia kepada E-Farm. Bagi mengawal sistem di dalam kilang tanaman, penggerak (actuator) dihubungkan kepada sistem yang ingin dikawal, contohnya sistem penghawa dingin, sistem exhaust fan dan sistem axial fan. Kawalan ke atas sistem ini boleh dilakukan dengan menetapkan julat parameter yang ingin dikawal; contohnya suhu atau kelembapan relatif.
  • 17. Teknologi Pencahayaan LED Tanaman Kilang Tanaman
    17. Teknologi Pencahayaan LED Tanaman Kilang Tanaman

    Kilang tanaman merupakan sistem tanaman dalam persekitaran terkawal dan tertutup. Sistem ini dapat mengawal semua faktor persekitaran dan keperluan tanaman seperti cahaya, suhu, pengudaraan, kelembapan udara, karbon dioksida, pembajaan, pengairan dan saliran. Pencahayaan merupakan komponen utama dalam sistem pengeluaran kilang tanaman kerana sumber cahaya bergantung sepenuhnya kepada pencahayaan buatan yang mana ketika ini lampu light emitting diode (LED) digunakan secara meluas. LED terbukti dapat mengurangkan penggunaan tenaga elektrik, kurang penghasilan haba dan mempunyai hayat yang lebih panjang. Teknologi pencahayaan LED tanaman yang dihasilkan ini adalah formulasi khusus untuk mempercepatkan tumbesaran tanaman salad dengan kos yang efektif bagi penanaman dalam kilang tanaman. Ia merupakan lampu LED pertama keluaran tempatan hasil kajian MARDI dengan kerjasama syarikat tempatan iaitu Impressive Edge Sdn. Bhd.

  • 18. Self Watering Container (SWC) Buah untuk Komuniti Pertanian Bandar
    18. Self Watering Container (SWC) Buah untuk Komuniti Pertanian Bandar

    Pertanian Bandar merupakan satu usaha untuk mempergiatkan aktiviti pertanian sara diri terutama di bandar. Kekurangan tanah yang sesuai di bandar boleh diatasi dengan penanaman di dalam bekas atau pasu tanaman. Teknologi Bekas Pengairan Sendiri (Self-watering container (SWC)) telah diperkenalkan oleh MARDI untuk memudahkan urusan siraman, seterusnya mengurangkan penyelenggaraan tanaman dalam pasu terutama sekali keperluan air. MARDI memperkenalkan satu prototaip pasu SWC bagi tanaman buahan bersaiz sederhana pada tahun 2014 bertujuan untuk pengeluaran tanaman bersaiz sederhana dalam pasu. Pasu yang dikenali sebagai Self-watering Container (SWC) Pot membolehkan tanaman berbuah diusahakan di kawasan yang terhad dan mengeluarkan hasil yang dapat mengurangkan kos sara diri oleh masyarakat dan pekebun bandar.

  • 19. Sistem Tanaman'Self Watering Vertical' untuk Sayuran dan Herba-Vertiplanter
    19. Sistem Tanaman'Self Watering Vertical' untuk Sayuran dan Herba-Vertiplanter

    Sistem tanaman vertikal yang direka khas untuk tanaman ornamental dan edible. Sistem ini merangkumi 4 bekas tanaman dengan 1 takungan. Bekas tanaman diperbuat daripada bahan plastik yang tahan cuaca panas dan lembap serta kurang reaksi kepada bahan kimia seperti baja dan racun. Bekas tanaman direkabentuk dengan ukuran yang tepat supaya dapat disusun rapi di dalam bekas takungan air. Takungan air diperbuat daripada bahan plastik yang sama seperti bekas tanaman dan boleh menampung 2 liter air dalam satu-satu masa. Takungan air direkabentuk dengan ukuran 600mm panjang, 100mm lebar dan 50mm tinggi. Rak vertiplanter adalah struktur penyangkut berjeriji besi beroda bersaiz 160cm tinggi dan 140cm lebar dengan 3inci roda. Rak boleh menempatkan 16 takungan pada satu-satu masa. Media tanpa tanah yang terdiri daripada peat moss, perlite dan vermiculite digunakan dengan nisbah 2:1:1. Kadar air (1L) secara keseluruhan pada minggu pertama bertahan selama 8 hari, 6-7 hari pada minggu kedua dan 5-6 hari pada minggu ketiga.

  • 20. EZGROW (PEAT BLOCK)
    20. EZGROW (PEAT BLOCK)

    Merupakan media tanaman yang telah dipadatkan kepada bentuk kiub dengan beberapa saiz. Ianya berfungsi sebagai media tanaman tanpa bekas. Boleh juga digunakan sebagai media percambahan biji benih dan pembesaran anak benih, tanpa perlu adanya tray dan pasu plastik. Formulasinya boleh menampung pertumbuhan yang sangat mengagumkan berbanding dengan saiznya, disebabkan ianya telah dipadatkan. Akar dalam blok berkembang dengan cepat disebabkan oleh pengudaraan yang mencukupi. Apabila akar telah sampai dibahagian tepi, ianya akan terpangkas (air pruned), menyebabkan ianya bercabang dan membentuk akar serabut yang banyak di dalam ‘peat block’. Teknologi ini telah dibangunkan dan diuji dalam pengeluaran sayur-sayuran dan didapati ia amat sesuai di Malaysia.

  • 21. GreenKit™

    GreenKit™ direka bentuk khas untuk tanaman yang kecil dan sederhana yang mudah alih dan boleh diletak di mana-mana mengikut keperluan tanaman. Tanaman yang memerlukan cahaya yang sedikit boleh diletakkan di dalam rumah, manakala bagi yang memerlukan cahaya boleh diletakkan di kawasan lapang. Satu GreenKit™ boleh ditanam dengan satu jenis tanaman atau kombinasi beberapa jenis tanaman. Sebagai panduan, apa jua tanaman yang ditanam cukup untuk dijadikan sekurang-kurangnya satu sajian seisi keluarga.

Publications

  1. Suhana, S., Ahmad Hafiz, B., Noor Baiti, A.A., Razali, M., Rozita, M.Y. and Zawiyah, P. (2020). Potensi dan strategi pemasaran belimbing hibrid baharu MARDI MSTAR 1 @ BINTANG MAS). Buletin Teknologi MARDI 19: 191-201
  2. Nasir, K.H., Yusof, M.F.M., Firdaus, M.S., Jantan, S.Z., Moktar, M.F.M., Ibrahim, S.N., Aziz, N.B.A. and Ying, J.C.L. (2019). Development of starfruit simple sequence repeat (SSR) using next generation sequencing. Journal of Food Science and Engineering 9: 95-121
  3. Mohd Azhar, H., Johari, S., Nur Sulastri, J., Razali, M., Muhammad Zulfa, M.R., Noor Faimah, G. and Mariatulqabtiah, A.R. (2020). Field performance of selected papaya hybrids for tolerance to dieback disease. Journal of Tropical Agriculture and Food Science 48(1): 25-33
  4. Ab Razak, S., Md Radzuan, S., Mohamed, N., Nor Azman, N. H. E., Abd Majid, A. M., Ismail, S. N., Sarip, J. and Nasir, K. H. (2020). Development of novel microsatellite markers using RAD sequencing technology for diversity assessment of rambutan (Nephelium lappaceum L.) germplasm. Heliyon. 6(9)
  5. Joanna, C. L. Y., Nurul Shamimi, A.G., Norsyuhaida, A.S., Wan Mohd  Reza Ikwan, W.H., Mohamad Fikkri, A.H., Nur Izzati, M. and Mohamad Abhar, A. H. 2020. Maturity stage at harvest affects physicochemical quality of MS16 pineapple. The International Journal of Agriculture, Forestry and Plantation (IJAFP), Vol 10. Pg 84-88. ISSN 2462-1757
  6. Nur Azlin Razali, Wan Mahfuzah Wan Ibrahim, Siti Aisyah Abdullah,Suhana Safari dan Razali Mustaffa. (2020). Pakej Teknologi Bagi Pengeksportan Durian Sejuk Beku Dalam Bentuk Biji Menggunakan Kaedah Pembekuan Kriogenik. Buletin Teknol. Tanaman. MARDI 2020, Bil 22.
  7. Nur Azlin, R.*, Nurul Khdijah, R., Farah ‘Aqila, H., Siti Aisyah, and Wan Mohd Reza Ikwan, W.H. (2020). Optimum temperature for storage of mature drop Malaysian durian (Durio zibethinus cv. Musang King). International Journal of Agriculture, Forestry and Plantation (IJAFP) ISSN: 2462-1757, Vol 10, 268-273.
  8. Nur Azlin, R., Nurul Khdijah, R., Farah ‘Aqila, H., Siti Aisyah, A. and Wan Mohd Reza Ikwan, W.H. (2020). Package technology for exporting premium whole ‘Musang King’ durian by cryogenic freezing. Proceeding 9th Kuala Lumpur International Agriculture, Forestry and Plantation Conference (KLIAFP9), 21-22 September 2020. Bangi Resort Hotel, Bangi, Malaysia. e-ISSN 2682-8758, pp 27-34.
  9. Siti Aisyah A., Razali M., Mohd Kamal M.T., Shamsudin O., Norsyafiqah R.,Nur Azlin R., Nur Syafini G., Nurul Khdijah R., Siti Ilyani A., Nur Hidayah S., and Siti Khuzaimah T. (2020). Thawing Techniques of Frozen Whole Fruit Durian (Durio zibethinus cv. Musang King) eISSN 2600-9595. Trans. Malaysian Soc. Plant Physiol. 27. 131-133.
  10. Suhana, O., Norfadzilah, A. F., Salmiah, M. dan Mohd Isa, D. (2016). L5: Varieti cili baharu yang berhasil tinggi. Buletin Teknologi, MARDI, Bil. 10(2016): 143-149
  11. O. Suhana, R. Melor and A.F. Norfadzilah (2016). Yield performance and stability of new promising chilli genotypes over different agro-ecological environments in Malaysia. Acta Hortic. 1127. ISHS 2016. DOI 10.17660/ActaHortic.2016.1127.76 XXIX IHC - Proc. Int. Sym. on Plant Breeding in Horticulture Eds.: N. Onus and A. Currie. 
  12. Suhana O., Norfadzilah A.F., Rozlaily, Z., Nur Adliza, B., Farah Huda, S.S, Farahzety, A.M. Juliana, Y. , Nur Syafini, G., Saiful Bahri, S. and Mohd Zamri, K. 2019. Development of New ChillI Variety for High Yield and Anthracnose Disease Tolerance. Southeast Asia Vegetable Symposium 2019. 9-11 July 2019 Hatten Hotel Melaka. Abstract Book pg 85
  13. Nor Hazlina, M.S., Sharizan, A., Rozlaily, Z., Sebrina Shahniza, S. (2016). Genetic Variability Studies on Cherry Tomato (Solanum lycopersicum var. Cerasiforme) under Lowland Environment. South East Asia Vegetable Conference 2016 (SEAVEG). 6-8 September 2016. Marriott Hotel. Putrajaya
  14. Nor Hazlina, M.S., Sharizan, A., Rozlaily, Z. (2016). Penilaian dan Pemilihan Titisan Tomato untuk Tanaman Tanah Rendah, Buletin Teknologi 2016. MARDI
  15. Nor Hazlina, M.S., Rozlaily, Z., Sebrina Shahniza, S., Nor Afzan R. (2017). Identification of tomato inbred lines for Resistance to Bacterial Wilt under Tropical Environment. 12th Malaysia International Genetics Conference. 25-27 September 2017. Bangi-Putrajaya Hotel, Putrajaya
  16. Suhana, O. Mohd Zamri, K. and Mohd Isa, D. 2018. Evalution of Selected Bitter Gourd Accessions for Yield and Related Traits. Trans. Malaysian Soc. Plant Physiol. 25. First Published, 2018: 39-40. eISSN 2600-9595.
  17. Norfadzilah A.F., Suhana O., Rozlaily Z., Farahzety Abd. Mutalib, Nur Syafini Ghazali, Nur Adliza Baharom, Ilias B. Khir, Mohd. Isa Darus, Nur Fatin M.S and Mohd. Raimi A.K. (2019). Growth and Inflorescence Development of Several Cauliflower (Brassica oleracea var. Botrytis L.) Hibrid in Malaysian Environment. Trans Malaysian Soc. Plant Phisiology. 26. 2019. Pg.109-115 eISSN2600-9595.
  18. Rozlaily, Zainol, (ed.) 2019. Manual Teknologi Penanaman Kubis Bulat Di Tanah Rendah.  MARDI. ISBN 978-967-936-677-8.
  19. Illani Zuraihah Ibrahim, et. Al (2019). Teknologi Penanaman Kubis Bulat di Tanah Rendah secara Organik. Buletin Teknologi MARDI Bil.17 (2019): 55-65
  20. Ahmad Syafik Suraidi Bin Sulaiman,Mohammad Abid Bin Ahmad, Seri Aishah Binti Hassim, M.S. Azman. Evaluation of Fertilizer Electrical Conductivity (EC) and Temperature Distribution via Vertical Farming System under Plant Factory, Basrah Journal of Agricultural Science
  21. Puteri Aminatulhawa M.A., Sakinah I., Masnira M.Y., Zulhazmi S. Zainal, M.A., Adib Muhaimin M.S. and Muhammad Hanif, A. (2020). Plant density and planter level of leafy vegetables affected yield and plant components in vertiplanter, self-watering  vertical for urban gardening. International Journal of Agriculture, Forestry and Plantation (IJAFP), Vol 10: 224-228 ISSN 2462-1757.
  22. Ab Kahar Sandrang, Puteri Aminatulhawa Megat Amaddin, Farahzety Abdul Mutalib, Mohammad Abid Ahmad, Hanim Ahmad, Zulhazmi Sayuti dan Mohamad Rais Hasan (2018). Teknologi kiub gambut dalam pengeluaran bahan tanaman. Buletin Teknologi MARDI, Bil. 14: 115 – 123
  23. Hanim Ahmad, Ab Kahar Sandrang, Puteri Aminatulhawa Megat Amaddin dan Zulhazmi Sayuti (2018). Memaksimumkan impak kepelbagaian bunga dalam landskap menggunakan teknologi kiub gambut. Buletin Teknologi MARDI, Bil. 14: 11 – 16
  24. Mohd Abid Ahmad, Che Radziah Che Mohd Zain, Ab. Kahar Sandrang dan Farahzety Abd. Mutalib. Air Root Pruning Improves Root Growth Performence of Lettuce (Lactuca stiva L.) Seedling. Transaction of Malaysian society of Plant Physiology Vol.26 (2019).
  25. Mohamed Hafeifi B, Zulhazmi S., Ab. Kahar S., Puteri Aminatul Hawa M. A., Masnira M., Zaulia, A., Intan Nadhirah M., Mohd Khairil A., Mohd Adib Muhaimin M. S. dan Mohd Yusmizan A. M. (2019). Effect of Multiple Media Combination on Edible Plants in Two Different Type of Capillary for GreenKitTM. Transaction of Malaysian society of Plant Physiology Vol.26

Contact

PENGARAH
Pusat Penyelidikan Hortikultur (HR)
Ibu Pejabat MARDI

Telefon : 03-89536260
No.Faks : 03-89536270

  • Published on 10 November 2022
  • Last modified on 27 November 2023
  • Home
  • RESEARCH FOCUS
  • HORTICULTURE